Hagyományőrzés

2020.09.20. 19:00

Pályázati forrásból alakítottak ki tájházat Tiszainokán

Vajköpülő, perzselő, darálók. Számos kincset rejt a kialakított tájház.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Nagy Balázs

– Pár éve kitaláltuk, hogy összegyűjtjük a faluban fellelhető emlékeket. A parókián rendeztünk be egy időszaki kiállítást a használati tárgyakból, ez adta az ötletet, hogy meg is kellene őriznünk azokat. A gondozási központ mögötti épületben tároltuk, folyamatosan érkeztek a régiségek – idézte fel a kezdeteket Kiss Erzsébet Eliza polgármester. Pályázati forrásból újítottak fel egy kétszobás romos kis házikót, ahol a tárgyakat elhelyezték.

– Eléggé vegyes lett a gyűjtemény. Azt gondoltuk, hogy ami a lakosoknak régiség, de érték, ne dobják ki, hanem hozzák ide, mindegy, hogy 1890-ben vagy 1980-ban használták. Szépen megférnek egymás mellett – magyarázta.

A helyi lakosok felajánlásaiból egy kifejezetten színes gyűjtemény állt össze
Fotó: Nagy Balázs

A későbbiekben népi jellegű és hagyományőrző programoknak is helyet biztosító tájház átadóját eredetileg húsvétra tervezték, de az a járványhelyzet miatt elmaradt. Vélhetően az októberre kitűzött időpontot is újra kell tervezni, szűk körben tartanák meg az ünnepséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában