TISZAVÁRKONY

2020.09.02. 11:20

Visszatartó erővel bírhat a módosított rendelet

Módosította augusztusban a település köztisztaságáról, valamint a közterület használatáról szóló rendeletét a tiszavárkonyi önkormányzat. A polgármester hangsúlyozta, nem a büntetés a céljuk, de szükség volt egy olyan eszközre, ami alapján szankciókat is kiszabhatnak a renitensekre.

Kovács Berta

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

A helyiek túlnyomó többsége gondot fordít környezetének rendben tartására, de mint sokfelé, úgy a faluban is akadnak elhanyagolt, gondozatlan ingatlanok, melyek sok problémát jelentenek.

– Főként az ingatlan előtti területet hanyagolják el a szóban forgó tulajdonosok, burjánzik a gaz, és mivel a település nagy része rendezett, a többi lakosnak is szúrja a szemét egy-egy ilyen rész – mutatott rá Hegedűs István polgármester.

– Az előző rendeletet így módosítanunk kellett, mert az alapján nem tudtunk a kötelezettségeiket mellőző tulajdonosokkal szemben hatósági eszközökkel fellépni. A felszólításokat kiküldtük korábban is, de nem volt sok foganatja. Az új rendeletek alapján azonban pénzbírságot is kiszabhatunk, ha valaki következetesen megszegi az előírásokat, ezzel a közösségi együttélés alapvető szabályait. Ez a Tiszavárkony-Szőlők lakosaira is vonatkozik.

Hegedűs István azt is kiemelte, nem az a céljuk, hogy büntessenek, inkább remélik, hogy a rendeletmódosítások visszatartó erővel bírnak majd. De azt sem szeretnék, hogy egyesek azért ne változtassanak környezetük rendjéhez való hozzáállásukon, mivel úgysem számíthatnak semmilyen következményre. Szükséges volt módosítani a közterületek használatáról szóló önkormányzati rendeletet is. Egyes belterületi utak mentén ugyanis problémát okoz, hogy az ott lévő ingatlanok tulajdonosai, használói a közlekedést megnehezítve telepítettek növényeket, tettek ki különféle tárgyakat, vagy úgy helyeztek ki különféle anyagokat, hogy azzal a terepszintet megváltoztatták.

– Tiszavárkonyban eredetileg is keskeny utak lettek kialakítva, emiatt eleve nehezített a közlekedés, a forgalom is egyirányú ezeken az utakon. Ha a hatméteres közlekedési sávon belül helyeznek ki valamit, vagy oda benyúlnak a növények, nyilvánvaló, hogy zavarják a forgalmat, hiszen lehetetlenné teszik, hogy két gépkocsi elférjen egymás mellett. De csak néhány helyen okoz ez igazán problémát – mondta a polgármester.

– Azzal, hogy mindezekre hangsúlyt fektetünk, azzal is az a célunk, hogy a települést még élhetőbbé tegyük, beleértve Szőlők településrészt is.

Nem a bírságolás az önkormányzat célja

Az új rendeletek augusztus 15-étől érvényesek. Innentől kezdve, ha valamelyik ingatlantulajdonos nem az előírások szerint jár el, akkor felszólítást kap. Ha utána sem tesz eleget kötelezettségeinek, akkor a közösségi együttélés szabályairól szóló rendelet alapján eljárás indul ellene, és ennek kapcsán pénzbírság kiszabására is lehetőség van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában