középkori maradványok

2020.10.12. 16:44

A szolnoki Művésztorony köveit vizsgálták a kutatók

Szakértők vizsgálták meg hétfőn a Művésztorony kőelemeit. Ottjártunkkor megtudhattuk, a kutatókat régóta foglalkoztatják már az létesítmény falában található építőkövek.

Hartai Gergely

Fotó: Mészáros János

– A toronyba több kőfaragványt is beépítettek másodlagosan, harmadlagosan, sokadlagosan. Ezek jelentős része jól látható, más részük viszont kevésbé. Észrevehetünk például egy gótikus nyíláskeret-töredékét is, amely már szintén nem látszik igazán jól – beszélt a befalazott kőemlékről D. Mezey Alice, művészettörténész. A szakértő ezután rámutatott, a torony lábánál található két kő vélhetően egy nagy méretű épület darabjai lehettek, funkciójukat tekintve pedig a vízvetésben játszottak fontos szerepet.

– Kőemlékek vonatkozásában nagyon érdekes Jász-Nagykun-Szolnok megye. Nyilvánvaló, hogy nem a leggazdagabb középkori emlékekben, de nem is ezt szeretnénk bebizonyítani, hanem azt vizsgálnánk meg, amink van – folytatta. A kutatócsoport munkájának egyik fontos célja, hogy meghatározzák az egyes kőzetek származási helyét.

Fotó: Mészáros János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában