Galériával

2020.10.13. 17:30

Az egykori Abádi-révnek állítottak emlékművet Abádszalókon

A Város Napja ünnepség keretében hullott le a lepel Györfi Sándor szobrászművész alkotásáról.

Ujvári László

Fotó: Ujvári László

„A múlt nem mögöttünk van, hanem alattunk, rajta állunk”

szól az erdélyi magyar író, Mikó Imre jól ismert gondolata. Ezt vallják Abádszalókon is, hogy a múlt erős alapot ad a jelenhez, melyre támaszkodva biztonságos jövőt építhetünk.

Minden év szeptember végén sor kerül a városnapi ünnepségre, ahol méltó módon emlékeznek meg Abádszalók városi rangra lépéséről. Ilyenkor adják át a város kitüntető díjait is, valamint sajátos módon köszöntik az adott évben tizennyolcadik életévüket betöltő nagykorúakat.

Idén október 10-én, szombaton délelőtt került sor a hagyományos ünnepségre, ahol Balogh Gyula polgármester Mikó Imre idézett szavaival köszöntötte a jelenlévőket. Hangsúlyozta: Rendkívül fontos egy település számára a múlt és annak értékei, Abádszalókon is mindent elkövetnek annak érdekében, hogy megőrizzék és továbbadják az elődök tapasztalatát az utókornak. Csak a történelmi forrásokól ismerjük például az Abádi-rév históriáját, valamint az oda nejével együtt élve eltemetett Tonuzoba, a besenyő törzsfő mondáját. Pedig a település kialakulásának hosszú folyamatában meghatározó szerepet játszott az évszázadokon át használt tiszai átkelő.

– Mától Györfi Sándor, Kossuth-díjas szobrászművész egy újabb alkotása gyarapítja városunk köztereit. Az Abádi-rév című alkotás is az ő keze munkáját dicséri – ismertette a városvezető.

F. Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője és Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke is elismerően szólt a város fejlődéséről, pezsgő kulturális életéről, valamint a térségben egyre növekvő szerepéről és gazdasági súlyáról. Elhangzott, hogy Abádszalók a fejlődés útján jár, mindezt úgy, hogy közben nem feledkezik meg múltjáról sem.

Az alkotóval közösen leplezték le az új emlékművet az Abádi Benedek Művelődési Ház előtti parkban. A helyi értéktár bizottság elnöke, Pacsai Norbert idézte fel a település múltját, részletezve az Abádi-rév mondáját. A város díszpolgára, Dr. Abádi Nagy Zoltán pedig arról tartott előadást: Mit jelent az „abádiság”? Ezt követően a város elismerő díjainak átadása következett. A képviselő-testület döntése értelmében, az önkormányzat Abádszalókért díjat adományozott Földházi Julianna óvodavezetőnek, aki hosszú évtizedek óta dolgozik a településért. Ugyancsak elismerő díjat vehetett át a Szociális Főzőkonyha csapata is.

A Város Napja keretében szokás Abádszalókon köszönteni, felavatni a tizennyolc esztendős fiatalokat. Ilyenkor emléklapot és egy, a nevükkel ellátott téglát adnak át az újdonsült nagykorúaknak, melyből még ott a helyszínen egy kisebb építményt emelnek. Ez a gesztus azt jelképezi, hogy a fiatalok jelentik a jövőt, mindegyikőjük egy-egy tégla a város jövőjében. A nagykorúakat F. Kovács Sándor, Balogh Gyula és Tóth Tibor alpolgármester köszöntötték. A karcagi Plósz Csilla jóvoltából tárogatószóval ért véget az ünnepség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában