Hajvágáshoz is maszkot kérnek Szolnokon

A szakemberek szerint a szájat és orrot eltakaró maszk viselése zárt térben csökkenti az esélyét annak, hogy valaki elkapja a koronavírus-fertőzést. Akadnak azonban olyan foglalkozások, ahol a vállalt szolgáltatás nem végezhető el maszkban. Utánajártunk, hogyan lehet egymás egészségére vigyázni a fodrászatokban, kozmetikákban.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Nagy Balázs

Belépéskor plakát figyelmezteti a vendégeket a szolnoki szépségszalonok ajtaján, hogy szájat, orrot elfedő maszk viselése kötelező. De vajon miként lehet így hajat vágatni?

– Bár sokan nehezen fogadják a járványhelyzetben hozott óvintézkedéseket, a maszkviselésre ez kifejezetten igaz, mégis már egyre többen helyesen viselik azt a szalonunkban is. A fül környékéhez érve kérem meg a vendéget, hogy akassza le és tartsa a szája előtt, így óvjuk egymást – mondta Lázár Gabriella szolnoki fodrász, aki az időpontokat is nagy odafigyeléssel osztotta be az elmúlt időszakban.

– Az üzletben több fodrásszal dolgozom együtt, mindegyikünk egyszerre csak egy vendégen dolgozik. Korábban azért előfordult, hogy a várakozási időben belefért egy másik hajvágás vagy szárítás. Most elkerüljük a csoportosulást és kísérőt sem fogadunk, így figyelünk a távolságtartásra. Az egyeztetett időpontok esetében is inkább ráhagyással dolgozunk, hogy ne kelljen várakozni – részletezte a szabályokat. A szolnoki fodrász kitért a fertőtlenítés fontosságára.

– Használunk kéz-, felület-, de levegőfertőtlenítőt is. A szalonba érkezők belépéskor kezet fertőtlenítenek, mi a kilincsek tisztán tartásáért felelünk. Az eszközöket és felületeket naponta többször áttöröljük, de van egy ózonizáló gépünk is, amit rendszeresen használva biztosítjuk a vendégek védelmét – tette hozzá.

– Tavasszal a kijárási tilalom idején kevesebb vendégünk volt, most úgy tűnik, bátrabbak az emberek, de a forgalom még mindig nem állt vissza a korábbi szintre – számolt be tapasztalatairól Lázár Gabriella.

Az egyéb szépségszalonokban is hasonló a helyzet. Strauss Ágnes szolnoki kozmetikus elmondta, hogy a tizennégy éve működő vállalkozás vendégköre közel hatvan százalékosra csökkent tavasz óta. A visszatérő törzsvendégek már tisztában vannak az üzlet szabályaival. Számos kezelést végeznek ugyanis, ahol a vendégek nem viselhetnek maszkot.

Lázár Gabriella szolnoki fodrász szerint a munkák többségét maszkban is el tudják végezni
Fotó: Nagy Balázs

– A különféle arckezeléseket és a bajusz- vagy állgyantázást képtelenség maszkban végezni. De a szempillák felhelyezése és az arcon kívül az egyéb testrészek szőrtelenítése működik. Fokozottan kérem a vendégeimet, hogy betegség esetén egyeztessünk új időpontot – hangsúlyozta Strauss Ágnes, aki már tavasszal plexi arcpajzsot szerzett be a kezelésekhez.

Maszkot egyébként is viselek, a fertőtlenítés is általános. Eszköz-, felület-, padló- és bőrfertőtlenítőket használok mindenki után. A beosztásom is lazább lett, hogy a vendégeim ne találkozzanak. A körmösasztalra plexifalat csináltattam. Levettem a textiltakarót a kozmetikai ágyakról, amik bár így nem annyira komfortosak, de könnyebben fertőtleníthetőek. A mellékhelyiségben a vendégtörölközőt papírtörlőre cseréltem – sorolta a szalon intézkedéseit Strauss Ágnes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában