önfeloszlatás

2020.10.10. 07:00

Időközi választást írhatnak ki rövidesen Jászárokszálláson

Hamarosan összeül a helyi választási bizottság, hogy döntsön az időközi választás időpontjáról, miután a képviselő-testület másodszor is feloszlatta magát a minapi soron kívüli ülésen. A javaslattal kapcsolatban érvek és ellenérvek egyaránt elhangzottak, végül ezúttal is heten támogatták az oszlatást, ketten pedig ellene szavaztak.

Illés Anita

Mint arról már beszámoltunk, a procedúrát azért kellett megismételni, mert a megyei kormányhivatal vizsgálata szerint jogszabálysértő volt a testület feloszlatásával kapcsolatos első, szeptember 10-ei döntéshozatali eljárás. Az indítványról ugyanis nem készült írásbeli előterjesztés és a témát nem vették fel napirendre önálló pontként. A vizsgálatot követően a kormányhivatal törvényességi felhívással élt. A jogszabálysértés megszüntetése miatt október 1-jén soron kívüli ülést tartottak a Petőfi Művelődési Házban.

Antal Péterné Szerző Ildikó független képviselő a tanácskozás kezdetén indítványozta, hogy a testület feloszlatásáról szóló előterjesztést vegyék le a napirendről. Véleménye szerint ugyanis a választók 2019 októberében döntöttek, a polgármestert és a képviselőket öt évre választották meg, és az a feladatuk, hogy tovább dolgozzanak. Gergely Zoltán polgármester kezdeményezte az oszlatást, ám annak gondolata korábban másokban is felmerült.

– Ha nem tudunk eredményesen együtt dolgozni, akkor vissza kell adni a jogot a választópolgároknak, hogy ők döntsék el, ki vezesse a várost, milyen összetételű legyen a testület – reagált Gergely Zoltán.

Szavazáskor a grémium többsége nem támogatta az indítványt, ezért nem vették le a napirendről a testület feloszlatását. Ezt a második napirendi pontban vitatták meg. Elsőként megtárgyalták és egyhangúlag elfogadták a kormányhivatal törvényességi felhívását, valamint hatályon kívül helyezték a szeptember 10-ei határozatot. Majd az oszlatással kapcsolatban számos érvet és ellenérvet felsorakoztattak.

– Olyan szintű a megosztottság, hogy ebben a formában nem tud együtt dolgozni a képviselő-testület. Sokszor személyeskedésig fajult a vita, ami akadályozta a munkát – vélekedett Szerző Csaba alpolgármester. Ezt erősítette meg Gergely Zoltán is.

Az Egy életen át Jászárokszálláson közösség négy független képviselője szintén kitartott az oszlatás mellett. Hangot adtak többek között az együttműködés és a kommunikáció hiányának, az elmúlt időszakban tapasztalt mérgező retorikának. Pető Judit képviselő szerint a testületnek nem járt tiszta lap már az induláskor sem. Szerettek volna közösen gondolkodni, dolgozni a polgármesterrel, ám úgy érzik, ez nem sikerült. Antal Péterné Szerző Ildikó kifejtette, hogy a körülmények ugyan megnehezítették a munkát, de közel százhetven határozati javaslatot fogadtak el egyöntetűen az elmúlt időszakban.

– Nem kellene a testületet feloszlatni, az akadályok ellenére is az együttműködést kellene keresni – tette hozzá. Kaszab Zsolt, a Fidesz képviselője megerősítette szeptemberi álláspontját, és a munka folytatása mellett érvelt.

Végül a név szerinti szavazás során ezúttal is hét igen és két nem vokssal döntöttek a testület feloszlatásáról. Várhatóan október 21-én ül össze a helyi választási bizottság, és dönt az időközi választás időpontjáról, melyre négy hónapon belül kerülhet sor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában