Hulladék

2020.10.17. 20:00

Kamerával buktatják le a szemetelőket Nagyréven

Illegális hulladéklerakót számoltak fel Nagyréven. A falu határában, az egykori mezőgazdasági épületek szomszédságában hatalmas szemétkupac csúfította a településképet. Az üdülőkhöz vezető út mellől a több mint húsz tonnányi hulladékot pótkocsis traktorokkal szállíttatták el. A szemetelők beazonosításában rejtett kamerás felvételek segítettek.

P. Pusztai Nóra

A rendszer éjszaka is képes lesz felismerni a rendszámokat – avatott be Fenyvesi Zoltán, az akció koordinátora

Fotó: Nagy Balázs

A hulladékkérdés kapcsán számos probléma merült fel a közelmúltban. A panaszosok szerint további kihelyezett konténerekre lenne szükség, de a szemétszállító cég csak a díjfizetőkkel arányosan telepít szelektív szigeteket.

– A településtábla környékére teherautószám hordták a szemetet és az építési törmeléket, a jegyző felszólította a telek tulajdonosát a felszámolásra. A nyaralókhoz vezető út széle, de még az árok is tele volt hulladékkal, ezt a szemétfelszámolási akciónk során szállíttattuk el – vázolta a helyzetet Fenyvesi Zoltán, az akció koordinátora.

A rendszer éjszaka is képes lesz felismerni a rendszámokat – avatott be Fenyvesi Zoltán, az akció koordinátora
Fotó: Nagy Balázs

– Nagyon remélem, hogy már múlt időben beszélhetünk erről a dologról, idén augusztustól indult el az akció. Kamerarendszerrel és rejtett kamerákkal feltérképeztük azokat a helyeket, ahová az illegális szemetet lepakolták. Azokat a személyeket is felkutattuk, akik ilyen tevékenységet végeztek – magyarázta.

– Általában rendszám alapján tudtuk beazonosítani a gépjárműveket, a jegyző sem tétlenkedett, nem halasztgatta a büntetések kiszabását, ez alapján hatósági körben már a beazonosított személyek részére tudta kiküldeni a felszólításokat, csekkeket. Azt kellett megállapítanunk, hogy az idejáró nyaralótulajdonosok egy része nem tartja be a szabályokat, de természetesen akadnak helyiek is közöttük – mondta.

Három pótkocsira való, húsz tonnát meghaladó mennyiségű szemetet szállítottak el, a leadott fotók és rendszámok alapján több mint húsz embert azonosítottak be.

– Talán a büntetések hatására történt, hogy egy pár héttel ezelőtt valaki tíz zsák kőzetgyapotot pakolt le a falu határában, egy héttel később a kamera rögzítette, hogy megállt egy utánfutós autó, és felpakolták a szemetet – osztotta meg tapasztalatait.

A további hasonló esetek megelőzése érdekében állandó kamerarendszert telepítenek az érintett helyeken.

– Magát a bekötőutat és az elhagyott régi üzemtelep környékét figyeljük majd, a rendszer képes lesz éjszaka is felismerni a rendszámokat – mutatott előre Fenyvesi Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában