megvédték

2020.10.15. 14:00

Kétszáztizenöt éve a Jászságban „éjszakázott” a Szent Korona

„…Országunknak Szent Koronája kedden (...) minek előtte városunkhoz érkezett volna, Árokszállási Bírákkal és lovas legényekkel tiszteletére a Csányi Kő Hídhoz ki mentünk, ahol B[áró] Splényi Eő Exczellentiáját ugy Báró Perényi Eő Nagyságát (...) alázatossan meg tisztelvén onnan szép rendel a Város Házához vezettük a Sz[en]t Koronát (...) a Város Arczhÿvumába be tétetett…”

Szikszai Mihály főlevéltáros

A Szent Korona 1805. december harmadikán érkezett Jászárokszállásra

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Így kezdődik az 1805. december 5-én kelt jelentés, mely legjelentősebb nemzeti ereklyénk, a Szent Korona kalandos sorsának egyik mozzanatáról ad hírt. A koronát számtalanszor kellett menekíteni, sőt megyénk területén is többször átvitték. Azt azonban kevesen tudják, hogy kétszáztizenöt évvel ezelőtt a Jászság egyik településén őrizték, még ha rövid ideig is.

Hogyan került a korona a Jászságba? Történetünket kezdjük ott, hogy ebben az időszakban Napóleon egész Európát megrázta hadjárataival. 1805-ben elfoglalta Bécset, így Magyarország területe is veszélybe került. A magyar főurak mindent elkövettek, hogy az ország becses ereklyéit biztonságba helyezzék. Erre a célra Munkács várát tartották alkalmasnak, ahol egy megerősített vár állt, mely távol esett a hadszíntértől.

1805. december 1-én a nemesek, báró Splényi József koronaőr vezetésével titokban elhagyták a budai várat a koronaékszerekkel, és testőri kísérettel haladtak Kárpátalja felé. A korona pecsétekkel lezárt vasládában utazott velük. A különítmény állomásai a következők voltak: Gödöllő, Hatvan, Árokszállás, Mezőkövesd, Szerencs, Nagymihály, Ungvár és Munkács.

A jelentés szerint 1805. december 3-án érkezett a Szent Korona Árokszállásra, ahol a város elöljárói fogadták, és a városházához kísérték. Ott a legbiztonságosabbnak tartott helyen, Árokszállás irattárában helyezték el. A bezárt helyiség kulcsát Splényi vette magához. Az archívum és a városháza bejárati ajtajánál két-két legény kivont karddal kezében egész éjszaka őrt állt.

A koronaékszereket kísérő nemeseket természetesen megvendégelték a város vezetői. Másnap, december 4-én reggel hét órakor a vasládát kocsira rakták. Az árokszállási bandérium Kálig kísérte a koronaőrséget, ahol Heves megye küldöttsége vette át tőlük ezt a megtisztelő feladatot.

Báró Orczy László (a hevesiek vezetője) és Splényi megköszönte az árokszállásiak segítségét, a menet pedig az ereklyét tovább vitte Mezőkövesdre. A Szent Korona december 10-én érkezett meg Munkács várába. A háborús veszély elmúltával, a következő évben 1806. március 10-én szállították vissza a koronázási ékszereket Budára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában