Jászkunság

2020.10.26. 07:00

Ködös, esős időjárás inti óvatosságra a sofőröket

Párás levegő, rövid nappalok jellemzik az őszi hónapokat. A közlekedésben elsősorban a látási viszonyok romlását jelenti az ősz. A nedves és a lehulló falevelektől is csúszós útburkolat pedig jelentősen növeli a balesetek kockázatát, mint ahogy a mezőgazdasági munkagépek nagyobb száma is.

Czakó Nóra

A téli ablakmosó folyadék használata nagyon fontos a következő hónapokban, mondja Tajthy Ádám szolnoki autószerelő

Fotó: Csabai István

Október második felében járunk, és elmondhatjuk, hogy beköszöntött az ősz, szünet nélkül esik az eső, az utak síkossá, csúszóssá váltak.

– Az ilyenkor előforduló karambolok jellegzetessége, hogy sok a pályaelhagyással járó és a követési távolság be nem tartása miatt bekövetkezett baleset – mondta hírportálunknak Bálint F. Levente megyei rendőrségi sajtóreferens.

– A járművezetők egy része nem figyel oda a megváltozott útviszonyokra, nem ismeri fel az abban rejlő veszélyeket. A hőmérséklet csökkenésével, a vizes, sáros, falevelekkel teli, nyálkás úttesten való közlekedéskor megnő a jármű megcsúszásának veszélye, különösen fékezéskor, valamint kanyarodáskor – hívta fel a figyelmet a sajtóreferens, aki hozzátette, hogy a járművezetőnek alkalmazkodnia kell vezetéstechnikai szinten is a megváltozott közlekedési környezethez. Óvatosabban kell gyorsítani, lassítani, a fékpedált különös körültekintéssel kell kezelni. Figyelni kell arra is, hogy az adott úton a KRESZ által engedélyezett legnagyobb sebesség megfelelő-e, vagy esetleg csak attól kisebb tempó az, amellyel biztonságosan lehet haladni.

A téli ablakmosó folyadék használata nagyon fontos a következő hónapokban, mondja Tajthy Ádám szolnoki autószerelő
Fotó: Csabai István

Az ősz beálltával tapasztalhatjuk, hogy egyre később kezd el világosodni és bizony, hamarabb is sötétedik. Ha biciklivel közlekedünk, kiemelt fontossággal bír a láthatóság. Ennek megfelelően kell a kerékpárokat a szükséges láthatóságot elősegítő eszközökkel felszerelni.

– Azt, akinek nincs megfelelően kivilágítva a kerékpárja, a rendőr közúti ellenőrzéskor figyelmeztetheti, de komolyabb hiányosság esetén akár ötezertől ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal is büntetheti. Kérjük, hogy sötétben világítás nélkül senki se induljon útnak. Még a megfelelő közvilágítással rendelkező, lakott területen belüli útszakaszokon sem – hangsúlyozta Bálint F. Levente.

Ezen hónapok jellegzetessége még, hogy az őszi betakarítási munkák során a települések be- és kivezető útjain, a szántóföldekről becsatlakozó földutakon várhatóan jelentősen megnövekszik a tehergépkocsik, valamint a mezőgazdasági munkákban részt vevő járművek forgalma.

Ezek nagy méretéből és alacsony sebességéből adódóan több helyen számíthatunk arra, hogy feltorlódik a forgalom, és a mögöttük haladó járműveket előzésre kényszerítik. Ezáltal azonban megnövekszik a balesetveszélyes szituációk kialakulásának lehetősége is.

– Találkozhatunk olyan helyzetekkel, amikor a teherautó platójáról szóródik a gabona, cukorrépa, mivel azt szabálytalanul helyezték el, vagy rosszul rögzítették, nem takarták le. Jellemző továbbá, hogy a megváltozott időjárási viszonyok következtében a munkagép és a hozzá kapcsolt vontatmány kerekei sarat hordanak fel az úttestre. Ha ezt egy másik közlekedő hirtelen kikerüli, vagy ráhajt, megcsúszhat a járművével. Tanácsoljuk, hogy a mezőgazdasági járműveket fokozott óvatossággal közelítsék meg, előzésnél legyenek körültekintőbbek, és tartsanak nagyobb oldaltávolságot – javasolta Bálint F. Levente.

Tamás Zoltán szervízvezető (balra) és Tajthy Ádám autószerelő a munkalap alapján végzik az autók téli felkészítését
Fotó: Csabai István

Százötven méterről is látható legyen!

Ha kerékpárral közlekedünk, mindig legyünk láthatóak. Előre fehér, hátra piros folyamatos vagy villogó fényű lámpa szükséges, amelyeket akár a biciklis is viselhet magára erősítve. Az előírás szerint tiszta időben, éjszaka legalább százötven méterről látható kell legyen a lámpák fénye.

Az első kerékre két darab borostyánsárga küllőprizmát, illetve a kerékpárra előre fehér, hátra piros színű prizmát kell felszerelni.

Fontos szabály, hogy láthatósági mellényt lakott területen kívül éjszaka, vagy korlátozott látási viszonyok esetén – ködös időben, szürkületben – kötelező viselni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában