Galériával

2020.10.13. 20:00

Megnyitották az idei szolnoki filmfesztivált

Nemzetközileg elismert alkotókkal és alkotásokkal, valamint magyar premierekkel várja a látogatókat október 13. és 18. között az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál. A képzőművészeti-és diákfilmes kategóriák mellett idén tíz nagyjátékfilm száll versenybe a Trauner-díjért – azaz a leglátványosabb film elismeréséért. Ezek között három magyar produkció valamint francia, lengyel, cseh, szlovák alkotások is szerepelnek. A fesztiválon összesen 114, különböző kategóriájú filmet mutatnak be. A vetítések kedden, Kocsis Ágnes Éden című drámájának magyar bemutatójával kezdődtek.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Csabai István

Homolya Gábor képzőművész Asszamblánzsok 4 című kiállításának megnyitójával kezdődött a 28. Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál kedd délután a szolnoki Tisza Moziban. Az alkotó különleges térbeli kompozíciói még egy hónapon keresztül megtekinthetőek a mozi kávézójában.

A fesztivál nyitóünnepségét a Szolnoki Galériában tartották. A Bartók Béla Kamarakórus produkciója után a fesztivál korábbi igazgatója Demeter István gondolatait osztotta meg lánya, a státuszt idén átvevő Demeter Éva.

– Van már körülbelül tíz éve, amikor átérezve a képzőművészeti és tudományos filmek sanyarú helyzetét azt találtam mondani, hogy a „láthatatlan” filmek fesztiválját megnyitom. De azzal biztattam az alkotókat hogy még mindig jobb láthatatlan filmeket csinálni, mint nézhetetlen. Az idei fesztivált azzal a gondolattal nyitom meg, hogy bízom benne, a járvány után is lesznek filmpremierek és rendszeres előadások a mozikban. Lesznek értő nézői a filmeknek és értő filmkészítői a fesztiváloknak–üzente a fesztivál alapítója.

A megnyitón Csupó Gábor magyar származású többszörös Emmy-díjas filmalkotó, a zsűri elnöke is köszöntötte a megjelenteket. A világhírű rendező egyenesen Kaliforniából érkezett Szolnokra.

– Nagy öröm számomra hogy itt lehetek. Tudom, hogy egyedülálló élményben lehet részem, amely nem mindennapi még Amerikában sem, hogy művészfilmeket lehessen megnézni ráadásul értékelni azokat – mondta.

A köszöntők után átadták a Szignál-film pályázat díjait. A harminc másodperces rövid animációs filmek témája maga a fesztivál volt, készítői pedig egyetemi hallgatók. A díjátadót követően nyitófilmként Kocsis Ágnes Éden című alkotását vetítették le a szolnoki közönségnek. A két és fél órás látványos nagyjátékfilm tavaly a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozott be, Magyarországon most láthatták először. A film október 15-re tervezett moziforgalmazása viszont a koronavírus-járvány miatt elmarad, várhatóan kora tavaszra tolódik.

A benevezett alkotásokat idén is neves zsűri értékeli majd. Tagjai Csupó Gábor, Emmy-díjas filmrendező, producer, Szabolcs János látványtervező és feltaláló, illetve Kovács Klaudia operatőr. A filmfesztivál ideje alatt mindhárman mesterkurzusokat tartanak majd az érdeklődőknek, emellett több közönségtalálkozó is lesz nagyjátékfilmek alkotóival. A hagyományoknak megfelelően esténként koncertekkel várják a közönséget, melyeket a koronavírus járvány miatt idén nem a kávézóban, hanem az A teremben rendeznek. Szombaton minden a látványról szól, délelőtt két látványtervező és egy jelmeztervező tart majd előadásokat. A díjátadókra szombaton és vasárnap kerül sor.

 

A szervezésre és a programokra is hatott a járvány

A fesztivál ideje alatt minden program ingyenes, a látogatóknak viszont minden esetben be kell tartaniuk a szükséges előírásokat, a kézfertőtlenítést, a maszkhasználatot, és testhőmérséklet mérést is végeznek belépéskor a rendezvény munkatársai. Emellett a programok az megszokott éjfél helyett este tizenegy óráig tarthatnak – tudtuk meg Demeter Éva fesztiváligazgatótól.

– Március óta szembesültünk szervezési problémákkal, hiszen a meghívottak folyamatosan mondták vissza a szereplést. Vagy azért mert tartottak a járványtól, vagy pedig az utazási korlátozások miatt. Olyanok is vannak akik azért nem tudnak részt venni az idei rendezvényen mert a tavaszi hónapokba nem volt munkájuk a vírus miatt, ősztől viszont kaptak munkát – mondta a szervezés nehézségeiről Demeter Éva. Hozzátette, mindezek ellenére az idei programsorozat is bővelkedik meglepetésekben, érdekességekben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában