Frissítve / Szolnok

2020.10.29. 14:00

Módosítani kell az idei költségvetést a bevételkiesés miatt

A közgyűlés csütörtökön tartott októberi soros ülésének legfontosabb vitatémáját a 2020-as évi költségvetés módosítása szolgáltatta.

Mészáros Géza

Fotó: Mészáros János

Az előterjesztést megelőzően, a napirend előtti képviselői felvetések azonban újfent személyeskedésekkel teltek. Ligeti József független városatya a Szolnoki Többség internetes közösségi oldalán keresztül az őt és családját, illetve a városvezető és képviselőtársai személyét ért nemtelen támadások ellen szólalt fel. Erre reagálva Szalay Ferenc polgármester ismét határozottan jelezte, hasznosabb volna az internetet a különböző világnézetet valló képviselők, valamint a városlakók közötti közös gondolkodására használni a település és az abban élők érdekében.

A Csáklya úti híd tervezésének állásáról érdeklődött napirend előtti frakcióvezetői kérdésében Tasnádi Zoltán, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője. Mint azt Szalay Ferenc polgármester válaszában elmondta, nyáron fejeződött be az a nemzetközi közbeszerzési eljárás, mely során a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kiválasztotta a szolnoki Csáklya úti híd, illetve a szandaszőlősi elkerülő út építésének tervező mérnökét. A munkát megakasztotta, hogy a tervezőmérnök, információink szerint a járványhelyzetre hivatkozva, visszalépett a munkától. Így új tervezőmérnök kiválasztásához a NIF Zrt-nek új közbeszerzési eljárást kell lefolytatnia, az ehhez szükséges pályázatot már ki is írták.

A város idei évi költségvetésének módosítását a járványhelyzet miatt elmaradó bevételkiesés váltotta ki. Három területen, az előre tervezett helyi adó-, a vagyoni bevételek és az állam támogatások tekintetében lesz a megyeszékhelyen kiesés, jelen állás szerint mintegy kétmilliárd forintnyi hiány keletkezik ez év végére. A probléma azonban a jövő évre is áthúzódik, így az összeg várhatóan ennél jelentősebb lesz.

Abban minden hozzászóló képviselő megegyezett, hogy a város működését fenn kell tartani, ám már most elindultak a képviselői lobbik egyes tervezett fejlesztések továbbvitele érdekében. Ugyanis épp a fejlesztések, illetve a városüzemeltetés terén lesz tapasztalható a közeljövőben visszalépés a korábbi évekhez képest. A novemberi közgyűlés pedig már a 2021-es évi városi büdzsét fogja taglalni, ami pedig számos kérdést fog felvetni.

FRISS – 14:10:

Új óvodák, iskolai tornatermek és sportpályák épülnek Szolnokon

A testület megszavazta, tulajdonképpen csupán áldását adta arra, hogy a város egyes ovisai és diákjai az eddigi magas színvonalúnál is minőségibb nevelésben és oktatásban részesüljenek. Mindehhez csak az igen gombot kellett megnyomniuk a vonatkozó előterjesztésekhez: két óvodát újjáépít a város, egyet felújít. A szandaszőlősi Eszterlánc tagóvoda, illetve a Kertvárosi intézmény épülete elavult, helyettük újak épülnek, míg a Kolozsvári ovit újjáépítik.

A fejlesztések mintegy másfélmilliárd forintos állami támogatásból valósulnak meg. A korábbi 900 milliós forráshoz dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő további 600 millió forintot lobbizott ki a szakminisztériumnál, az összköltség szükséges lesz a teljes fejlesztésekhez. Ugyancsak a honanya „plusz” közbenjárásának köszönhető, hogy a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és a Varga Katalin Gimnázium is önálló tornacsarnokkal gazdagodik a közeljövőben. Ahhoz pedig a Magyar Labdarúgó Szövetség elvi és anyagi támogatása kellett, hogy az Ovi Foci 2019-es pályázat révén egy-egy 14x26 méteres szabadtéri sportpályával bővüljön a Fiumei úti, valamint a Kodály Zoltán általános iskolák.

További pozitív hír, hogy a Széchenyi városrészben, a Malom úton a polgárőrök kapnak egy helyiséget, illetve, hogy a Szolnoki Állatotthonhoz megérkezett a kisállat-hamvasztó-rendszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában