Galériával

2020.10.08. 20:20

Munkahelyeket is teremt a szarvasgomba-feldolgozó üzem Szolnokon

A szarvasgomba jelentősége az elmúlt tíz-tizenöt évben az erdőgazdálkodókon belül a Nefag Zrt. nevével forrt össze, hiszen mind a gyűjtésben, mind az értékesítésben meghatározó szerepet ért el.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Mészáros János

A társaság szarvasgomba-feldolgozó üzemét csütörtökön adták át, mely a tervezett ökoturisztikai szolgáltatásokkal összekapcsolva a térség további fejlődését szolgálja.

– A Nefag fenntartásában lévő erdőkben az éves szarvasgombatermés húsz-harminc tonna közé tehető, melynek a túlnyomó része eddig az olasz és németországi feldolgozóüzemekbe került. Az Alföldet közel harminc országgal kapcsolja össze az itt gyűjtött prémium minőségű gomba – hangsúlyozta ünnepi beszédében Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára.

A feldolgozóüzem megépítése az elmúlt húsz év tapasztalatait felhasználva a félkész-, és késztermékekre helyezi a hangsúlyt.

– A közel kétszázötvenmillió forintos beruházás az építkezésen túl innovációt is jelent, hiszen a legkorszerűbb élelmiszeripari technológiákat alkalmazzák. A háromszázötven négyzetméternyi üzemmel a társaság előnyös piaci pozíciót szerez. A jelenlegi munkahelyek megtartása mellett továbbiakat létesít, így erősítve a Jászkunság gazdasági erejét – foglalta össze gondolatait.

A szarvasgombagyűjtésnek és -értékesítésnek múltja van a térségben. Célként tűzték ki a folyamatos termékfejlesztést.

– Erdei melléktermék feldolgozásával foglalkozó ágazatot hoztunk létre, ami elsősorban a szarvasgombáról szól. Önálló stratégiai tervet dolgoztunk ki, ami a kutatástól az értékesítésig átszövi a folyamatot – fűzte hozzá Dégi Zoltán, a Nefag Zrt. vezérigazgatója, aki egészen a kilencvenes évek végéig tekintett vissza. Akkor derült ki ugyanis, hogy a nyári szarvasgomba, ami Magyarországon meghatározó, nagyon jól érzi magát a térségi erdőkben.

– A gyűjtést keresőkutyák segítik, a feladatokat szakemberek végzik. De felvásárolunk az Alföld többi területéről vagy a Dunántúlról is. Az osztályozás után, különböző csomagolási módokat alkalmazva, a világ számos pontján értékesítjük a gombát – mondta a vezérigazgató, aki a feldolgozóüzem építésének alapötletét is megosztotta.

– A szarvasgomba ára úgy hullámzik, mint a tőzsdei árfolyam. Sok esetben nem éri meg friss gombaként értékesíteni, többlet értéket kell adni hozzá. Szárított vagy konzerv formában hosszabb ideig eláll, vadászházainkban a gasztroturizmust is fellendítené – összegezte.

Készül szarvasgombás fűszersó, szárított gomba vagy szarvasgombás hidegen sajtolt szőlőmagolaj is az üzemben. A termékek elérhetővé válnak a fogyasztók számára, a nagyobb kiszerelésűeket a további feldolgozási célokra értékesítik.

– Az útnak indult kreatív régió programban a feldolgozóipar és az öntözéses gazdálkodás fellendítését jelölte meg megyénk. A Nefag Zrt. beruházása ezt erősíti, tovább színesedik a kínálati paletta, ami hozzákapcsolódik a mezőgazdaság magas szintű működéséhez – fejtette ki Szalay Ferenc polgármester, aki azt is megemlítette, hogy a szarvasgomba összekapcsolja a jászsági és szolnoki erdőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában