hagyományok

2020.10.01. 14:00

Őszköszöntő fesztivált tartottak Kunszentmártonban

A térség hagyományaival ismerkedhettek meg a minap a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum udvarára érkezők. Kiszifőzés és kukoricamorzsolás is szerepelt a programok között. A több generációs őszköszöntő rendezvényen több mint kétszázan fordultak meg.

P. Pusztai Nóra

A kiszi főzés már megszokott program a Múzeumok Őszi Fesztiválján, idén is a nőklub segített elkészíteni ezt a különleges kunszentmártoni finomságot

Fotó: Mészáros János

Idén a járványügyi intézkedések betartásával rendezték meg a Múzeumok Őszi Fesztiválját a tiszazugi városban. Főtt a kiszi, morzsolták a kukoricát, de a darálót vagy sutut is kipróbálhatták a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum udvarára látogatók. Sok apróságból állt össze a vidám hangulatú délután, a betakarításhoz kapcsolódó tevékenységek színesítették a programot.

– A múzeumkerti est központjában a betakarítás ünnepe áll. A hagyományos paraszti világ fontos időszaka az ősz, a takarmány és gyümölcsök bekerülnek a gazdaságból. Ma már átlagemberként nem éljük át ilyen intenzíven azt, aminek régen nagy szerepe volt. Ezért próbáltuk a munkafolyamatokat és az eszközöket is bemutatni. Megidéztük a múltat. A napot összekapcsoltuk az Erasmus+ programunkkal is, mely során a népi hagyományok őrzése és az örökségek felidézése került a fókuszba – részletezte Hegedűs Krisztián szervező, a Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ általános igazgatóhelyettese.

A kiszifőzés már megszokott program a fesztiválon, idén is a nőklub segített elkészíteni a különleges kunszentmártoni ételt.

– A tarka szilvából készülő hígabb lekvárfélét sült húsokhoz, tésztákhoz fogyasztották elődeink. Mivel nem sok ilyen jellegzetes étele van Kunszentmártonnak, felkaroltuk a hagyományát, hogy az idősektől megtanulhassák a fiatalabb generációk is – mondta a szervező, aki kitért az idei év sajátosságaira is.

– Dobrosi Dénes Téli madárvendégeink című előadásában elmondta, mire kell figyelni a szárnyasok etetésénél, mik a betartandó fontos szabályok. Ehhez kapcsolódva a madáretető-építő pályázatra beérkezett műveket is díjazták. A legszebbeket a főtéren helyezik majd ki – tette hozzá.

A kiszi főzés már megszokott program a Múzeumok Őszi Fesztiválján, idén is a nőklub segített elkészíteni ezt a különleges kunszentmártoni finomságot
Fotó: Mészáros János

Az estét Szent Mihály-napi tűzgyújtás zárta.

– Ehhez a jeles naphoz az állatok behajtása is kapcsolódik. A hagyományok szerint a falvakban tüzet gyújtottak, hogy a határból visszatérő juhászok, gulyások lássák a fényt, merre kell terelni a jószágot, ezt próbáltuk feleleveníteni – összegezte.

Az őszköszöntőn belépéskor mindenki karszalagot kapott, így ügyeltek a létszámkorlátozásra. A vendégek maszkot viseltek. Az időszaki kiállítást kis csoportokban, kézfertőtlenítés után látogathatták.

Pálinkamustrát is tartottak

Idén már harmadik alkalommal szervezték meg a Tiszazugi gyümölcspárlatok versenyét.

Az indulók málna, szamóca, kökény, de számos egyéb különleges ízvilágú nedűvel neveztek a megméretésre.

– Évről évre egyre jobb minőségű pálinkák kerülnek a szakmai zsűri elé, melynek tagjait idén a Jászsági Pálinka Lovagrend tagjai adták – hangsúlyozta Hegedűs Krisztián, a Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ általános igazgatóhelyettese.

A délután folyamán negyvennyolc párlatot minősítettek. Az eredményhirdetés során szakmai tanácsokkal látták el a készítőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában