körkép

2020.10.30. 07:00

Tele van már a szolnoki piac krizantémmal

Krizantémok színkavalkádja fogadja már a szolnoki piac szabadtéri elárusítóhelyein az arra tévedőt. Közeleg a halottak napja, amikor virágok és koszorúk „lepik el” a temetőket. Ilyenkor a vidéken elhunyt hozzátartozók sírját is felkeresik az emberek, olyanok nyugvóhelyéhez is ellátogatnak, akikéhez az év más szakában nem.

Kovács Berta

Szakali Jánosné tizenkétféle színben árulja fi áék Szandaszőlősön nevelt virágait

Fotó: Kiss János

A temetői virágot termesztők és a koszorúkészítők számára ilyenkor jön el a főszezon. A felhozatalt elnézve, sírra valóból idén sincs hiány. Csak vevő legyen elég, reménykednek az árusok.

Míg évekkel ezelőtt leginkább csak fehér és sárga krizantémól választhattunk, ma már a színek és fajták garmadája csalogatja a vásárlókat. Ottjártunkkor is rengetegen bóklásztak a virágos standok körül, sokan vásároltak is, még többen pedig nézelődtek, felmérve az árakat és a kínálatot, vagy vacillálva, hogy cserepes vagy vágott virágot válasszanak.

Szakali Jánosné tizenkét féle színben kínálja fiáék Szandaszőlősön nevelt virágait, van nála kisebb-nagyobb, szálas és cserepes egyaránt. Úgy látszik, szerdán vásárlója is bőven akadt.

– Most volt idén legnagyobb forgalmam – árulta el az asszony. – Múlt héten is árultam már virágot, csak akkor nem voltak még ennyire kinyílva. Viszik a virágot, de sokan még nem vásárolnak, csak szétnéznek és mondják, hogy holnap vagy melyik napon akarnak visszajönni. De mindenki nem hagyhatja az utolsó napokra a beszerzést, bár sok vevőre lehet számítani pénteken, szombaton, de lehet, hogy akkorra már nem marad mindegyik fajtából.

Nála a vágott virág szála 350 és 400 forint, a cserepes 2500 forint.

Szakali Jánosné tizenkétféle színben árulja fi áék Szandaszőlősön nevelt virágait
Fotó: Kiss János

Szabó Hajnalka kínálatában is sorakoznak a szebbnél szebb krizantémok. Két hete kezdett árulni, és úgy véli, gyér még a forgalom.

– Sok a nézelődő, kevés a vásárló – állapította meg. – Jellemző, hogy az utolsó két-három napra hagyják a virágbeszerzést. Veszik egyébként mindegyik faját, szálasat is, cserepeset is, nincs különbség, hogy melyik fogy idén jobban.

A virág száláért ős 150-350 forintot kér, cserepes krizantémot pedig 650 -2000 forint közötti áron kínál.

Donkó Csabáék igazán bőséges koszorú mennyiséggel telepedtek ki a piacra. Mű- és valódi koszorú egyaránt akad nagy változatosságban.

– Korábban elkezdtem már árulni, de az élő fenyőseket csak most hoztam. Ezeket készítjük el legutoljára, míg a mű koszorúkat egész évben csináljuk – nyilatkozta Csaba. – Október elsején már hoztam ide a piacra, míg legtöbben a hónap közepétől szokták árulni. Sokan még halottak napja előtt elkezdik kihordani a sírokra.

– Visznek most is mindegyik fajtából, kinek milyen az ízlése. Jó a forgalom, de ez annak is betudható, hogy idén jóval több koszorút kínálok, 500 és 6500 forint közötti áron. Vannak tálak is, melyeknek az az előnye, hogy nehezek, nem tudja feldönteni a szél.

Donkó Csabánál is bőséges a választék, mű- és valódi koszorút egyaránt kínál
Fotó: Kiss János

Pappné Csák Csilla a Kovács Bt. koszorúit kínálja a virágbolt mellett.

– Változó a forgalom – osztotta meg tapasztalatait. – Múlt héten szombaton kezdtünk árulni, akkor nagy volt a kereslet. Talán hétvégén megint erősebb lesz a forgalom.Azt hittem, idén nem hagyják az utolsó napokra a temetőlátogatást a járványhelyzet miatt, de úgy tűnik, most sem viszek ki hamarabb a koszorúkat.

Kóródi Lajosné is úgy vélte, nem indult még be az igazi a forgalom. Múlt héten árultak először koszorút, bár már előbb is keresték.

– Nem emeltünk árakat, ugyanannyiért adjuk, mint tavaly – árulta el. – Szerintem a többiek sem adják drágábban. Az emberek mégis sokallják az árakat. Úgy veszem észre, most inkább az olcsóbb koszorúkat viszik, amik kisebbek. A krizantémokat se vettek még olyan sokan, azt is árulunk, de abból is az olcsóbb a kelendőbb – jegyezte meg.

Vannak persze, akik nem várnak a hétvégéig azzal, hogy kilátogassanak szeretteik sírjához.

A Tóvizi házaspár járt már Cegléden, Abonyban, a szolnoki temetőbe pedig a mai napon vonulnak ki.

– Úgy döntöttünk, a héten minden sírt végigjárunk, hétvégén biztosan sokan lesznek, mi pedig félünk a vírustól, nyugdíjasok vagyunk – vallotta meg Tóvizi Lajos. – Különböző helyekről vettünk már három koszorút, van, ahol mécsest is árulnak, így azt is megvettük itt. Most pedig kiültethető krizantémokat keresünk.

– Azt veszem észre, idén sok a piacon a virág, de szinte csak krizantémok, egyéb temetői fajtákat nemigen látni. Az árak a múlt évihez hasonlóak, de így sem olcsó semmi. De hát tudjuk, hogy ilyenkor számolni kell egy nagyobb kiadással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában