Jászkunság

2020.10.18. 15:30

Több ezer diák megkapja a HPV elleni védőoltást

Több mint ezerháromszáz fiú- és ezerhatszáz leánygyermek szülei igényelték az idei tanévben a humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes védőoltást Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A lányoknak már hetekkel korábban elkezdték beadni a vakcinát, amit a napokban a fiúk is megkapnak az általános iskolákban.

Molnár-Révész Erika

Közel háromszáz fiatal lány részesül ezekben a napokban méhnyakrák elleni védőoltásban Szolnokon. A szolnoki Kőrösi Csoma Általános Iskolában dr. Nagy Éva adta be a védőoltást.

Fotó: Mészáros János

– Bár én annak idején nem kaptam ingyenes védőoltást a humán papillomavírus (HPV) ellen, amikor 19 éves lettem, rövid utánajárást követően, saját költségemen beoltattam magam – osztotta meg történetét a ma már háromgyermekes Pásztorné Kiss Mariann. A szolnoki édesanya azt mondta, ha gyermekei betöltik a tizenkettedik életévüket, mindenképpen beoltatja majd őket, akik között egy fiú is van.

– Kifejezetten jónak és fontosnak tartom, hogy a fiúk számára is adott ez a lehetőség, hiszen amellett, hogy hordozók, ma már tudjuk, ők is megbetegedhetnek a vírus következtében – vélekedett.

Szolnok élen jár a humán papillomavírus okozta megbetegedések elleni védekezésben. A megyeszékhelyen már 2008 óta kérhetik a szülők a hetedikes, tizenkettedik életévüket betöltött leánygyermekük számára az ingyenes vakcinát. A lehetőséget 2014-ben országosan is bevezették, idén pedig a fiúgyermekekre is kiterjesztették.

Dr. Nagy Edit gyermekorvos ellenőrzi a bedobozolt oltóanyagot
Fotó: Mészáros János / Archív

A szolnoki, Kassai Úti Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában az idei tanévben az ötvennyolc hetedik osztályos tanulóból negyvenegyen kérték az ingyenes védőoltást.

– Ebben az arányban közrejátszik, hogy most már az egész osztályt figyelembe vesszük, és a fiúgyermekek szülei közül kevesebben igényelték az oltást, mint a lányos szülők – felelte kérdésünkre Váradi Éva igazgató. Hozzátette, az elmúlt években éppen ezért arányaiban többen kérték a vakcinát.

2017-ben harminckét lányból öt, 2018-ban harminckettőből kettő, tavaly pedig huszonnyolcból három kivétellel mindenki élt a lehetőséggel. Az intézményvezető bízik abban, hogy egy erőteljesebb felvilágosító kampány a fiúgyermeket nevelő szülők esetében a későbbiekben megnöveli az igénylések számát.

A humán papillomavírus kapcsán ugyanis sokaknál még mindig csak a méhnyakrák, vagyis egy, kizárólag nőket érintő betegség ugrik be. Pedig ez nem így van. A vírus a férfiaknál is okozhat szemölcsöket és daganatos megbetegedéseket, melyek a két éve bevezetett kilenc komponensű, vagyis széles spektrumú oltóanyaggal megelőzhetőek lennének.

– A Gardasil 9 nevű oltóanyag azon humán papillomatörzsek ellen nyújt védelmet, amelyek a legnagyobb gyakorisággal okozhatnak méhnyakrákot, nemi szemölcsöket, illetve végbélnyílást érintő, rákmegelőző elváltozásokat és rosszindulatú daganatokat. A férfiak esetében ez a vakcina a humán papillomavírus által okozott, végbélnyílást érintő rákmegelőző elváltozások, rosszindulatú daganatok, és egyedi, HPV által okozott nemi szemölcsök kialakulása ellen nyújt védelmet – hangsúlyozta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.

Fotó: Mészáros János

Először a lányoknak kezdték el beadni a vakcinát a megyei iskolákban

Jász-Nagykun-Szolnok megyében az idei tanévben összesen 2955 hetedik osztályos tanulónak igényelték a szülei, gondviselői a humán papillomavírus elleni védőoltást.

– A jelenlegi tanévben először a leányok mellett a fiúk is önkéntes, térítésmentes HPV elleni védőoltást kaphatnak az oktatási intézményekben szervezett kampányoltások keretében. Megyénkben ezt 1347 fiú részére igényelték. A leány tanulók oltása már több általános iskolában elindult. A fiúk részére a védőoltást október 8-áig igényelhették az iskolai védőnőnél, az igények feldolgozását követően, néhány nap múlva a fiúk oltása is elkezdődik – írta válaszában a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya. Hozzátették, a HPV elleni védőoltás jelentőségét az adja, hogy hatására az immunrendszer a fertőzés bekövetkeztekor gyorsabban termelhet ellenanyagot, így a szervezet képes kivédeni a fertőzést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában