Szolnok/Abony

2020.11.07. 20:00

A kutyatartás felelősség, ne csak ajándéknak szánjuk az állatot!

A közelmúltban sokakat megdöbbentett a Karcagon felszámolt szaporítótelep esete. A rendőrség állatvédőkkel karöltve közel százötven, többnyire fajtiszta kutyát mentett ki a borzalmas körülmények közül. Az ügy ismét rávilágított arra, hogy miért tegye le megbízható tenyésztő mellett a voksát az, aki egy bizonyos fajtát szeretne kedvencéül választani.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

A bobtailek nagyon békés, barátságos állatok – mondja a szolnoki Ádám Adrienn

Fotó: Mészáros János

Pompás bundával megáldott, harminc, harminchat kilós óriások fogadják az érkezőket a szolnoki Ádám Adriennék udvarán.

– A bobtailek békések, barátságosak – mondta mosolyogva Adrienn. Jó pár éve már, hogy beleszerettek a fajtába. Úgy véli, aki valóban tenyésztéssel foglalkozik, azt a kutyák, a fajta iránti rajongás motiválja. Így alaposan előkészíti egy alom érkezését.

– Az állatokat már fiatal korukban szűrjük, a lehető legtöbb genetikai és egyéb betegségre. Hosszadalmas, költséges eljárás, de elengedhetetlen a minél egészségesebb utódok reményében. Ezután tenyészszemlén, bírák ellenőrzik a leendő szülőket, hogy megfelelnek-e a fajtával kapcsolatos elvárásoknak – részletezte Adrienn. Ám ha egy állat ivaréretté válik, még nem jelenti azt, hogy alkalmas a fedeztetésre.

– Újabb egészségügyi ellenőrzés jön. Majd a legtöbb esetben mesterséges megtermékenyítéssel, állatorvos végzi el a „természet feladatát” – magyarázta. A tenyésztő hangsúlyozta, a nőstények esetében úgy ideális, ha életük során legfeljebb három-négy almot hoznak a világra. Persze megfelelő időközönként.

– A vemhesség természetesen az ő szervezetüket is megterheli. Nem lehet félévente, minden tüzelésnél kölykük. Erősödniük, pihenniük kell – mondta. Adrienn az apróságok ápolásáról is beszélt.

– Állatorvos az első pillanattól, folyamatosan látja őket. Kéthetes koruktól féreghajtókúrát kapnak, majd a koruknak megfelelő védőoltás-sorozatot. Kizárólag tízhetes koruk után kerülnek új otthonukba. Törzskönyvvel és azzal a bizonyossággal engedjük útnak őket, hogy gazdáik bármikor felvehetik velünk a kapcsolatot segítségért, tanácsért – árulta el a tenyésztő. Kiemelte, ennek a fajtának a bundája komoly törődést igényel. A fürdetés, szárítás majd fél napos program, ezzel számolnia kell a leendő gazdinak.

A bobtailek nagyon békés, barátságos állatok – mondja a szolnoki Ádám Adrienn
Fotó: Mészáros János

Az abonyi Vargáné Sándor Mária és családja szintén a tenyésztők sorát gyarapítja. Rövid szőrű, fekete fehér, kis testű, játékos fajtával, a Boston terrierrel foglalkoznak.

– Okosak, ravaszak. Türelmesek, de igénylik a figyelmet, a mozgást – kezdte Mária. Több éve a Bostonok szerelmesei, sajnos gyakran találkoznak a kistestű kutyákat övező tévhitekkel.

– Aranyos, kicsi, kevés lesz vele a gond. De hiszen kutyákról beszélünk! Gondoskodni kell róluk. Akadt valaki, akinek, „gyorsan születésnapra kellett volna” egy kölyök, bármi áron! Plüsskutyát javasoltam… – fejtette ki Mária. Tenyészőként, Adriennékhez hasonlóan, ők is végigviszik kedvenceiket a szükséges vizsgálatokon, tenyészszemléken. Az állatorvosi vizsgálatok gyakorisága, a kicsik alapos gondozása pedig számukra sem kérdés.

– Kiskutyát csakis törzskönyvvel, szerződéssel adunk át, ebben már az ivartalanítási kötelezettség is szerepel. Így megelőzhetőek a véletlen balesetek és az öncélú almok. Sajnos az ilyesminek szinte soha nincs jó vége, legyen szó fajtatiszta vagy keverék ebekről – részletezte. Kiemelte, a kapcsolattartás számukra is elsődleges, a legtöbb kutyájukról a mai napig tudják, hogyan megy a soruk.

A szövetség felügyeli a munkájukat

A tenyésztő feladata tehát a fajtanemesítés, vagyis az egészséges, a fajta külső-belső jegyeit megőrző egyedek nevelése. Hazánkban a MEOESZ, azaz a Magyar Ebtenyésztők Országos Szövetsége kíséri figyelemmel a szabályszerűen bejegyzett kennelek tevékenységeit. A szövetségen keresztül jegyzik egyebek mellett az almokat, intézik a hivatalos tennivalókat a versenyekkel, kiállításokkal kapcsolatban. A kennelnév vagy éppen a munkavizsga kiváltását is náluk tehetik meg a tenyésztők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában