Törökszentmiklós/Fegyvernek

2020.11.04. 07:00

Bihari József költő versével nyitották az emlékévet

„Itt születtünk, ez a város, Szentmiklósunk, haza vár most! Élettel telt szép világa, Gyermekkorunk óvó szárnya.” Ezek a sorok abban a versben olvashatók, amely tulajdonképpen összeforrt a Törökszentmiklós 300 Emlékév programsorozattal.

Rimóczi Ágnes

Bihari József az érzéseit írta le a költeményben

Forrás: Beküldött fotó

Bihari József egy, ahogy ő fogalmaz, „hazavárós” verset írt, a költemény pedig elhangzott az emlékév nyitórendezvényén, a jubileumra íródott város dala előtt.

– Nem tisztem eldönteni, hogy jól gondolták-e a szervezők, hogy a vers a város dala előtt hangozzon el, de az, hogy Széplaky Géza Törökszentmiklósról elszármazott színész előadásában kerüljön a hallgatóság elé, azzal egyetértek. Az biztos, hogy én az érzéseimet írtam le a költeményben. Úgy érzem, Törökszentmiklós hazavár – fogalmazza meg a versíró. Bihari József fegyverneki, de 1992-től leszázalékolásáig Törökszentmiklóson dolgozott, s öt éve elmúlt, hogy családjával itt is él. Azt mondja, már miklósinak számít.

Bihari József az érzéseit írta le a költeményben
Fotó: Beküldött fotó

– A szívem mélyén fegyvernekinek vallom magam, amíg csak élek, hiszen ott születtem, több mint ötven évig éltem ott. A Kálvária-domb lábánál, a település számomra legszebb részén, a kelő nap kapujában volt az otthonom – emlékszik vissza.

Bihari József igazán akkor kezdett az érdeklődési körének megfelelő feladatokkal foglalkozni, amikor hazahívták dolgozni a fegyverneki kultúrházba. Az intézményben ifjúsági klubokat szervezett és műsorokat bonyolított le. Még akkor is tette a dolgát, amikor évekkel ezelőtt egészségi állapota miatt leszázalékolták. A klasszikus értelemben vett munkát ez évben fejezte csak be, de manapság sem tétlenkedik. Képviselő a törökszentmiklósi önkormányzatnál, ő az oktatási és kulturális bizottság elnöke, de a mindennapjait leginkább a versek határozzák meg.

– Valamikor 2014-2015 táján kezdtem el rímelő formában, többnyire szomorú hangvételű „valamiket” írni. A versek tulajdonképpen csak úgy jönnek – meséli József.

Azt mondja, ami eszébe jut, azt gépbe írja, ezek egy része pedig 2016-ban a Maradok című verseskötetben kapott helyet. Újabb verseinek legjavát talán sikerül egy új kötetbe rendezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában