Jászkunság

2020.11.27. 07:00

Bírságot is kaphat, aki beszennyezi az utakat

Jelenleg nem a havas-jeges utak jelentik a nehézséget a közlekedésben, hanem a mezőgazdasági betakarítási munkálatok miatti sáros utak. Alföldi megye lévén térségünkben ez több település környékén is problémát okoz. Rendre felmerül, hogy kinek a feladata az aszfalt tisztítása, jár-e büntetés, ha a kötelezett nem tesz eleget az erre vonatkozó rendeletnek. Erről kérdeztük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t.

Munkatársainktól

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az aprócska Hunyadfalva zsáktelepülés, szántóföldekkel körülvéve, így itt is gyakran megesik, hogy az odavezető útra a járművek felhordják a sarat. Sajnos, itt sem takarítja le mindenki maga után.

Vékonyné Házi Eszter polgármestertől megtudtuk, az önkormányzatot is megkeresik ilyen panasszal, ilyenkor gyakran ők takarítják le a sarat a közfoglalkoztatottakkal, annak ellenére, hogy nem az ő dolguk lenne.

– Volt már, hogy megpróbáltuk megállítani a sarat felhordó traktort, de majdnem elütötte az illetőt. Azóta nem próbálkozunk ilyesmivel – mesélte a polgármester. Azt is elmondta, a belterületi utakon is hasonló problémával küzdenek, a környező földeket ugyanis csak azokon az utakon tudják megközelíteni.

Évek óta tavasszal és ősszel felmerül a sáros utak problémája Tiszasason is, amikor a mezőgazdasági munkák idején esősre fordul az idő.

– Tíz-tizenkét gazdát érint a környékünkön, de leginkább egyáltalán nem foglalkoznak azzal, ami a törvény szerint a kötelességük lenne. Addig érthető, hogy valahol járniuk kell, de fontos lenne, hogy maguk után letakarítsák az utakat, hiszen a sárrögök nemcsak rontják a településképet, hanem balesetveszélyesek is lehetnek. Jogos a lakók felháborodása – vázolta fel a helyzetet Vágner István polgármester.

– Amikor még volt körzeti megbízottunk, felszólította őket, de kevés esetben jutottak el a büntetésig – számolt be tapasztalatairól.

– A falu kilencven százaléka szenved a problémától, de az elvonások idején nem költhetünk arra, hogy tíz gazda nem tartja be a szabályokat – tette hozzá felháborodva.

Tiszasason a megoldást keresik

– Jelentettük a helyzetet a közútkezelőnek, a főutakon ugyanis az ő feladatuk a karbantartás. Emellett olyan adónem kiszabásán gondolkozunk, aminek nagy részét egy takarítógép beszerzésére fordítanánk, egyelőre ugyanis nincs saját keret erre – avatott be a terveibe.

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény szabályozza, hogy a közutat, a közúti jelzést megrongálni, beszennyezni, a közútra a közlekedés biztonságát vagy zavartalanságát hátrányosan befolyásoló tárgyat kitenni, kidobni nem szabad. Aki mégis ezt teszi, köteles a keletkezett veszély elhárításáról gondoskodni, illetőleg ameddig az nem lehetséges, a veszélyről a közlekedés többi résztvevőjét tájékoztatni.

Fotó: Mészáros János

Az a járművezető, aki a közúti jelzés olyan rongálását, beszennyezését észleli, vagy a közútra került olyan akadályt lát, amely a közlekedés biztonságát súlyosan veszélyezteti, köteles erről a rendőrséget vagy a közút kezelőjét értesíteni, és – amennyiben erre lehetősége van – a veszélyt a közlekedés többi résztvevőjének jelezni vagy azt elhárítani (mérsékelni).

– A jogszabály általánosan tiltja a szennyezést, nem tesz különbséget sár, termény, motor- és gázolaj, trágya vagy úti szemét között – mondta hírportálunknak Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

– Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor a kedvezőtlen talajviszonyok ellenére is szükséges a munkát elvégezni. Ebben az esetben azonban elvárható, hogy a közútra való felhajtást megelőzően az adott gépjármű kerekének felületéről, valamint a gumi bordáiból a jármű vezetője távolítsa el a felragadt sarat.

– Amennyiben a sár hosszabb ideig a burkolaton marad, akkor azt később sokkal nehezebb letakarítani, csak a többszöri vizes seprés hoz eredményt. A sárfelhordást tehát sokkal egyszerűbb megelőzni, mint megszüntetni – hangsúlyozta Pécsi Norbert Sándor, aki hozzátette, hogy amennyiben a közútkezelőnek kell a sárfelhordást eltakarítani, akkor a munka nagyságrendjétől függően akár a százezer forintos összeget is elérheti a beavatkozás értéke.

Bárki tehet bejelentést

Mint megtudtuk, a közútkezelő útellenőri szolgálata folyamatosan, meghatározott rend szerint járja a közúthálózatot. Ha sárfelhordást tapasztalnak a helyszínen, felszólíthatják a szennyezést okozó személyeket. Természetesen lakossági bejelentéseket is fogadnak, melyet elsősorban a www.kozut.hu oldal E-Ügyfélszolgálat menüpontján keresztül lehet megtenni.

Szankcionálni, büntetni azonban csak a hatóság tud, és ők is csak abban az esetben, ha tetten érik a járművezetőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában