hideg idő

2020.11.20. 07:00

Egyre többen veszik igénybe a melegedőt Szolnokon

A koronavírus-járvány miatt szigorú óvintézkedéseket kell betartaniuk és betartatniuk a hajléktalanellátásban részt vevőknek, az átmeneti szálláshelyek igénybevételéhez például két negatív teszteredmény szükséges.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Mészáros János

Belépés előtt pedig testhőmérséklet-mérést is végeznek a Humán Szolgáltató Központ Prizma úti nappali centrumában.

– Maszkot kell hordanunk. Mielőtt bejövünk, megmérik a testhőmérsékletünket, majd fertőtlenítjük a kezünket – sorolta a szabályokat a Prizma úti nappali melegedőben az egyik fedél nélkül élő, Oláh József. A martfűi fiatalember egy hete került be az ellátórendszerbe, jelenleg az éjjeli szálláshelyet is igénybe veszi. Azt mondta, nem ez az életcélja, de családja nemrég elvesztette a házát, így most nincs hová menniük.

Józsefen kívül még sokan betértek kedden délelőtt a nappali melegedőbe, volt, aki evett, olyan is, aki keresztrejtvényt fejtett, többen televíziót néztek vagy éppen beszélgettek a folyosón.

Gránicz Mária, a Humán Szolgáltató Központ munkatársa a frissen mosott ruhákat teregeti. Az ellátottaknak többek között ilyen szolgáltatást is nyújtanak a nappali melegedőben
Fotó: Mészáros János

A Prizma úton reggel nyolc órától engedik be az ügyfeleket a Humán Szolgáltató Központ munkatársai. A fedél nélkül élők itt tisztálkodhatnak, ehetnek, mosathatnak. Pihenésre és ügyintézésre is lehetőségük nyílik, ha szükség van rá, a csomagjaikat is megőrzik. Ezen a telephelyen orvosi rendelő is működik, ahol az egészségügyi problémáik megoldásában is segítséget kaphatnak.

– Az ellátottakkal közvetlenül foglalkozó kollégáink maszkban és szükség esetén egyszer használatos kesztyűben végzik a feladataikat. Naponta többször fertőtlenítjük a felületeket, és különös hangsúlyt fektetünk a szellőztetésre. A lehetőségekhez mérten a távolságtartást igyekszünk ügyfeleinkkel betartatni – tájékoztatta hírportálunkat Hegyi Anita, a Humán Szolgáltató Központ igazgatója.

A tapasztalat szerint a negyven férőhelyes nappali melegedőt napi szinten egyre többen veszik igénybe. Az este hat óráig kiírt nyitvatartási időben folyamatosan érkeznek, majd távoznak az ügyfelek. Kevés az olyan ellátott, akik az egész napjukat benntöltik az intézményben, hiszen dolgozni, ügyet intézni is járnak.

Az éjjeli szálláshelyek iránti igényeket a Humán Szolgáltató utcai szociális munkásai már szeptemberben, októberben felmérték.

– Az éjjeli menedékhely huszonhét férőhelyét minden év november 1-jén nyolc, időszakos férőhellyel bővítjük annak érdekében, hogy minden ellátást igénylőt el tudjunk helyezni. Azt látjuk, hogy a működtetett férőhelyek száma a jelenlegi igényeknek megfelelő. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a téli időszakban kell még majd férőhelyeket kialakítanunk – vetítette előre az intézményvezető.

Az intézményben is kötelező a maszkviselés. Oláh József egy hete került az ellátórendszerbe, és az éjjeli szálláshelyet is igénybe veszi
Fotó: Mészáros János

Habár jelenleg az ellátottakat intézményi szinten nem tesztelik, az átmeneti szállót kizárólag két negatív koronavírusteszt bemutatása után lehet igénybe venni.

– A teszt elvégzését mindenki a saját háziorvosától kérheti. Mivel bentlakásos intézményről van szó, ezt ingyenesen elvégzik az érintetteken – felelte kérdésünkre Dabisné Zsoldos Mónika, a Humán Szolgáltató Központ hajléktalansegítő szolgálatának vezetője.

Mint megtudtuk, eddig két tesztet végeztek el ügyfeleken, az egyik eredmény negatív lett, a másikat még várják. Ebben az évben összesen egy ellátott volt bizonyítottan koronavírus-fertőzött.

Olvasóink is segíthetnek szebbé tenni a karácsonyukat

Ahogy tavaly, úgy idén is szervez karácsonyi adománygyűjtést az ellátottak számára a szolnoki Ahmadné dr. Labanics Éva. Olyan dolgokkal lepné meg ismét az éjjeli menedékhelyen és az átmeneti szállón élőket, melyeket az ellátottak nem engedhetnek meg maguknak. Elsősorban kozmetikumokról, édességekről van szó, de van olyan fedél nélkül élő is, aki már tudja, mit kér idén a Jézuskától.

– Még a héten jelentkezem az oldalon, ahol közzéteszem azt a listát, amely az ellátottak néhány konkrét vágyát tartalmazza. Nem mindenki fogalmazza meg, ezért ebben az írásban abban is segítek majd, hogy körülbelül milyen dolgokra lehet szükségük. Ilyenek például a kozmetikumokból álló csomagok, melyek tavaly szép számmal érkeztek. Tisztában vagyok vele, hogy a koronavírus-járvány nehéz helyzetet teremtett, így ha valaki csak egy-egy aprósággal tud segíteni, azt is nagy örömmel fogadjuk – mondta a kezdeményezés ötletgazdája, Ahmadné dr. Labanics Éva.

Hozzátette, körülbelül ötven-hatvan csomagot állít majd össze a beérkező adományokból. Az átadás előtt a csomagokat lefertőtlenítik, és a koronavírus-járvány miatt idén nem a gyűjtés elindítójától, hanem valószínűleg az ott dolgozóktól vehetik majd át az érintettek. Aki szeretne adományozni, az a „Hajléktalannők Szolnok” nevű Facebook-csoporton keresztül veheti fel a kapcsolatot a szervezővel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában