katasztrófavédelem

2020.11.20. 14:00

Füst- és szén-monoxid-érzékelőt kaptak Szolnokon a látássérültek

Legtöbbjük kályhát, kandallót vagy gázkonvektort használ, de keveseknél van füst és szén-monoxid jelzőkészülék.

Kovács Berta

Sziráki Tamástól Musitzné Pál Renáta veszi át az adományt

Fotó: Mészáros János

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kilenc füstjelzőt és négy szén-monoxid-érzékelőt adományozott a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének. A készülékeket pénteken adta át Sziráki Tamás tűzoltó alezredes Szolnokon, az egyesület Szántó körúti irodájában.

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet döntő többségben a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán vagy gáz vízmelegítő okoz. A látássérülteknek pedig eleve hátrányt jelent a mindennapokban is a vizuális információk hiánya vagy csökkent volta.

– Immár második alkalommal nyílt lehetősége a szolnoki katasztrófavédelmi kirendeltségnek, hogy az Országos Tűzmegelőzési Bizottság jóvoltából füst-, illetve szén-monoxid-érzékelőket adjon át arra rászorult személyeknek, illetve olyanoknak, akiknél jelen van ez a veszélyforrás. Idén a választásunk a vakok és gyengénlátók egyesületére esett, hiszen számukra helyzetüknél fogva is plusz segítséget jelenthet ez a védelem a lakásokban, családi házakban – hangsúlyozta a tűzoltó alezredes, arra is biztatva az érintetteket, hogy ha a későbbiekben bármilyen probléma merül fel az üzemeltetéssel kapcsolatban, nyugodtan forduljanak hozzájuk.

– Valóban nagyon fontosak a vak és gyengénlátó emberek számára az ilyen jelzőkészülékek, mert ők többszörös hátránnyal indulnak a balesetveszélyes helyzetekben – nyilatkozta Musitzné Pál Renáta, az egyesület készülékeket átvevő munkatársa.

Sziráki Tamástól Musitzné Pál Renáta veszi át az adományt
Fotó: Mészáros János

– Nagyon sok tagunk vak, és legtöbben olyan környezetben élnek, ahol kandallóval vagy kályhával fűtenek, így különösen fontos számukra a füstérzékelő. Az idősebb korosztály főként gázkonvektort, vízmelegítőt használ, nekik nagy segítség a szén-monoxid-érzékelő. A felajánlás kapcsán minden tagunkat megkérdeztünk, milyen fűtést használnak, mennyire lenne szükségük jelzőre, és kiderült, sokuknak nincs ilyen készüléke. Így nagyon örülnek ennek a felajánlásnak.

Az egyesület irodáját is gázzal fűtik, és rendelkeznek is szén-monoxid-érzékelővel. Renáta elmondta, még akkor szerezték be, amikor ideköltöztek, hiszen számukra is fontos, hogy a kollégák biztonságban dolgozhassanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában