Idén az előkészítő foglalkozások és a nyílt órák is elmaradnak

Általában október, novemberben már elkezdődnek az előkészítő foglalkozások megyénk iskoláiban. Idén a járványügyi helyzetre való tekintettel a szokásostól eltérő módon mutatkoznak be az intézmények. A Szolnoki Tankerületi Központ december elején egy nyomtatványon tájékoztatja a leendő elsősök szüleit a legfontosabb időpontokról. Érdemes figyelni az intézmények honlapjait is.

Munkatársainktól

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Idén ősszel sem a hagyományos előkészítő foglalkozásokat, sem a nyílt órákat nem tartják meg az általános iskolákban. A leendő elsősök szülei digitális formában tájékozódhatnak az intézmények oktatási programjairól. A legfontosabb információkat december elején juttatják el az érintettekhez.

– Rövid nyomtatványt szerkesztünk, szinte tényleg csak egy oldal az eljárásrendről és néhány adattal az iskolákról, ezt minden olyan szülő megkapja, akinek óvodás korú gyermeke van – emelte ki Szutorisz-Szügyi Csongor, a Szolnoki Tankerületi Központ igazgatója.

Az online térben részletesebb bemutatkozót terveznek, ahol minden intézmény a saját honlapjára mutathat rá.

A készülő kiadványban szerepelni fognak a határidők, törvényi előírások és a helyi szabályozások is.

– Az általános iskolák azon dolgoznak, hogy a honlapjuk minél színesebb, érdekesebb legyen egy oda látogató szülő számára. Segítve a döntést például bemutató kisfilmeket tekinthetnek majd meg – tette hozzá.

Megkeresésünkre Váradi Éva, a szolnoki Kassai Úti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy idén az érdeklődés sem számottevő, pedig általában már kora ősszel érkeznek kérdéseikkel a szülők. Az idei első bemutatkozást a tankerület fogja össze.

– Az iskolák egyeztetve, egymással összehangolva juthatnak közelebb a szülőkhöz, ehhez szükséges a digitális kiadvány is – hangsúlyozta. Az intézményvezető kiemelte: egyéb elképzelések is vannak, arra látnak lehetőséget, hogy ezeket az online térben valósítják meg.

Kalmárné Szász Julianna, a szolnoki Szegő Gábor Általános Iskola vezetője bizakodóan tekint a tavaszra, reméli azokban a hónapokban már tudják személyesen fogadni a leendő elsősöket.

– Mind a szülőnek, mind a gyermeknek, de még az intézménynek is az az érdeke, hogy visszatérjünk a hagyományos formákra, az első találkozás, a pedagógusok megismerése nagyon fontos pillanat, de egyelőre csak digitálisan tudunk bemutatkozni, leírva a sajátosságokat – vázolta a helyzetet az intézményvezető.

Filmen is bemutatják az iskolákat

– A járványügyi helyzetre való tekintettel rövid, tájékoztató film és kiadvány segítségével fogjuk bemutatni az iskoláinkban folyó nevelő-oktató munka sajátosságait, a megújult oktatási környezetet, egyelőre online platformon – mondta Sági István, a Karcagi Tankerületi Központ tankerületi igazgatója.

Elmondta, bízik abban, hogy a hagyományos Iskolanyitogató programjaik részeként a tavaszi, első évfolyamos beiratkozás előtt még lesz mód a személyes találkozásra a szülőkkel, óvodásokkal, hiszen a leendő elsősök a tanító személyes varázsán keresztül szeretik meg az iskolát, a tanulást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában