felújítás

2020.11.29. 20:00

Közel hatvanéves víztornyot döntöttek le Túrkevén

A napokban leomlott a város víztornya, szerepét egy másik veszi majd át a jövőben. Az építmény közel hatvan év szolgálat után „befejezte pályafutását”. A cél a lakosság biztonságos ivóvízellátása, a városvezetés a szolgáltatóval együttműködve dolgozik ennek érdekében.

Rimóczi Ágnes

Az építmény állapota miatt kellett ledönteni a város eddigi hidroglóbuszát

Fotó: Farkas Rozália

– A torony ledőlt, a másik felállítására minimum fél évet kell várni, de addig is megfelelően kell működnie a rendszernek, nem lehet, hogy a lakosok ne jussanak biztonságosan ivóvízhez – hangsúlyozta Sallai R. Benedek. A település polgármestere elmondta, az intézkedés már nem tűrt halasztást, a városvezetés mindenben támogatja a szolgáltatót, a TRV Zrt.-t annak érdekében, hogy az ellátás biztonsága ne szenvedjen csorbát.

– A TRV Zrt. illetékesei már korábban tájékoztattak, hogy nagyon rossz állapotban van a víztorony, az ivóvíz biztonságos ellátása érdekében felújítást igényel. Tavasszal elkezdtük a helyzet felülvizsgálatát, árajánlatokat kértünk be a mintegy 200 köbméter víz tárolására alkalmas víztorony felújítására.

A beérkező ajánlatokból kiderült, hogy nem éri meg felújítani a glóbuszt, olcsóbb egy másik, egy máshonnan származó, szakszerűen felújított víztorony állítása. Ekkor pedig felmerült, hogy ne is a város zöldterületén, a Ligetben legyen ez a torony, talán érdemes lenne máshol helyet keresni annak – számolt be a településvezető.

Az építmény állapota miatt kellett ledönteni a város eddigi hidroglóbuszát
Fotó: Farkas Rozália

Túrkevén a víztelep az autókrosszpálya környékén van, a víztorony pedig az úgynevezett Ligetben állt. Utóbbit a hatvanas években állították fel, az időjárás hatásai által az évek alatt tönkrement, az állapota már évek óta ismert volt.

– Pár hete már nem üzemelt, kiiktattuk a rendszerből az átalakítás miatt, hogy tesztelni tudjuk, minden rendben megy-e nélküle. A víznyomás nyomószivattyúkkal biztosított, és van áramszünetre is megoldás szivattyúk üzemeltetésével. A TRV Zrt.-vel, azaz a víziközmű-szolgáltatóval az utolsó hete­kig folyamatos volt a konzultá­ció, tudomásunk szerint mindenben átálltak a víztorony nélküli üzemre – emelte ki Sallai R. Benedek.

S hogy hol kap helyet az új víztorony?

– Vannak olyan szakemberek, akik szerint nincs is szükség ilyen létesítményre. Mi azonban úgy gondoljuk, hogy kell egy torony a megfelelő víznyomás biztosítására és a pufferelő szerep miatt. Mérnökök szerint az elhelyezése három ponton a legmegfelelőbb, így lehet a vízbázistól legtávolabbi területen, a város legközepén az egyenletes hatások miatt, vagy magánál a vízbázisnál.

Mi a három lehetőség közül, a körülmények mérlegelése után, az utóbbi választottuk, a másik víztornyot, mely földi merev rögzítésű lesz, a vízbázisnál állítjuk majd fel. Erre leghamarabb a jövő év tavaszának végén lesz lehetőségünk, hiszen a pénzügyi forrásoknak nagyjából a fele áll rendelkezésünkre.

Jelenleg a tervezés, az engedélyeztetés zajlik – mondta el végül a településvezető, aki hozzátette, a távolabbi jövőben valószínűleg szükség lesz a teljes vízrendszer cseréjére, hiszen a csövek elöregedtek, olykor felmerülnek problémák a vízminőséget illetően.

Az érintett szakasz átmosásával tudja kezelni a problémát az üzemeltető

A víztorony „ledőlésével” kapcsolatban a TRV Zrt. feladata volt, hogy az elosztóhálózatról kizárja a tornyot, valamint megszüntesse az elektromos ellátását. Érdeklődésünkre a szolgáltatónál elmondták, a vízműtelepen úgynevezett frekvenciaváltós nyomásszabályozást alakítottak ki, ennek segítségével biztosítják az állandó hálózati nyomást a településen.

A kérdésre, miszerint előfordulnak-e a városban problémák az ivóvíz minőségével kapcsolatban, kiemelték, hogy mindez nem jellemző, esetleges panasz a vízvezeték-hálózat meghibásodásakor – például csőtörést, vagy más vízhálózatban történő munkálatot követően – érkezik.

– Ilyenkor a nyomásváltozás hatására kiülepedett részecskék jelenhetnek meg az ivóvízben. Ez a sárgás-barnás víz azonban nem káros egészségügyi szempontból, az elszíneződés esztétikai probléma. Ennek megszüntetését az érintett szakasz átmosatásával tudjuk kezelni – tájékoztatott Joó Zsuzsanna, a TRV Zrt. PR- és marketingmunkatársa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában