felújítás

2020.11.24. 17:50

Közkonyhaként éled újra a korábbi művelődési ház Tiszabőn

A 2000-es tiszai rekord árvíz során tönkrement egykori művelődési házat újították fel Tiszabőn, a munkálatok tavaly májusban kezdődtek el a közmunkaprogram részeként. A településen élők régi vágya, hogy helyben főzzék meg az ételt a bölcsődéseknek, az óvodásoknak és az iskolásoknak, valamint a szociális ellátásban részesülőknek.

Molnár-Révész Erika

A helyben termelt alapanyagokat is felhasználják majd a modern épületben – tudtuk meg Bíró Zoltán alpolgármestertől

Fotó: Mészáros János

– Nagyon rossz állapotban volt az épület, viszont statikailag alkalmas rá, hogy felújítsuk, és egy másik funkciót kapjon. Településünkön közel ezer tizennyolc év alatti lakos él, vagyis igen magas a gyereklétszám. Úgy gondoltuk, hogy építünk egy konyhát, ahol a gyermekeink számára minőségi ételeket tudunk főzni.

– Hatszáz adag étel elkészítésével indulunk, de szeretnénk bővíteni a kapacitást. Szünetekben ugyanis, amikor minden bölcsődésünk, óvodásunk és iskolásunk itthon van, akkor körülbelül kilencszáz adagra van szükség – számolt be Bíró Zoltán alpolgármester.

A tiszabői konyha húsz embernek biztosít majd munkát. Az önkormányzat törekszik arra, hogy elsősorban helyieket foglalkoztasson.

A helyben termelt alapanyagokat is felhasználják majd a modern épületben – tudtuk meg Bíró Zoltán alpolgármestertől
Fotó: Mészáros János

– Konyhai kisegítő tanfolyamot indítunk. Akik elvégzik, elhelyezkedhetnek itt. Így a helyiek közül tudunk majd embereket alkalmazni, már csak szakácsokat kell keresnünk. A hosszabb távú haszna ennek az lesz, hogy akik itt dolgoznak, megfelelnek majd a Családi Otthonteremtési Kedvezmény feltételeinek, ezáltal építhetnek saját lakást, ezáltal emelkedik az életszínvonaluk is – vázolta a jövőt az alpolgármester.

Hozzátette: a közétkeztetésben elsősorban a közfoglalkoztatás keretében megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket, valamint a környékbeli gazdálkodók termékeit használják majd fel.

A beruházás kiemelt projektként, belügyminisztériumi forrásból valósul meg, közel százmillió forintból, amely az eszközbeszerzést is tartalmazza. A konyha jövő márciusra készül el, a nyári szünetben pedig már itt főznek a tiszabői gyermekekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában