Befogad-lak

2020.11.04. 11:30

Lakókkal egyeztettek az állatotthon új helyéről Törökszentmiklóson

Új helyre költözhet a Befogad-lak Törökszentmiklósi Állatvédő Alapítvány. Az önkormányzat képviselő-testülete felajánlott egy területet a szervezetnek megvételre.

Rimóczi Ágnes

Kovács Klaudia, az alapítvány elnöke szerint a kapott összegből 35–40 kutyánál lehetne elvégezni a beavatkozást

Fotó: Mészáros János

Korábban is felmerült már lehetőségként a szóban forgó térség, akkor azonban a környékbeli lakók nemtetszésüket fejezték ki. Az alapítvány tagjai most párbeszédre kérik a lakókat, szeretnék, ha sikerülne megegyezésre jutniuk.

– Nagy lehetőség ez számunkra, hiszen évek óta nem tudunk egyről a kettőre lépni, nem tudunk olyan színvonalat kiépíteni a jelenlegi területen, amire magunk is vágyunk. Most itt a lehetőség – foglalta össze röviden gondolatait az üggyel kapcsolatban Kovács Klaudia.

A Befogad-lak Törökszentmiklósi Állatvédő Alapítvány elnöke mindezzel arra a lehetőségre utalt, hogy az önkormányzat képviselői megszavazták, hogy a szervezet megveheti a Radnóti és Béla király utak sarkán lévő közel 2000 négyzetméteres területet kilencszáz ezer forintért.

– Kedvező ajánlat ez számunkra. Korábban már volt szó erről a területről, akkor akadtak ellenvetések, ezért most mindenképpen szeretnénk megfelelő kommunikációval, egymás iránti tisztelettel megbeszélni a terveinket mindazokkal, akik úgy érzik, érintettek lehetnek ebben – mondta el az elnök. Hozzátette, a korábbi kifogások között voltak felvetések, melyeket maguk is jogosnak éreztek, ezeket szeretnék tisztázni, s lehetőség szerint azokra megoldást találni.

– Mindenkinek állunk a rendelkezésére. Akinek kérdése, problémája van, jöjjön el, a telephelyen megtalál bennünket, mi nyitottak vagyunk, meghallgatunk bárkit. És igyekszünk megoldásokat találni – emelte ki Kovács Klaudia.

Első és talán valóban a legnagyobb probléma a hang lehet. Noha már nem százötven kutya van, hanem hetven az átlaglétszám, természetesen vannak rövid időszakok, amikor ugatnak a kutyák.

Kovács Klaudia, az állatvédő alapítvány elnöke
Fotó: Mészáros János

– Amikor megérkezünk, elmegyünk, ha látogató érkezik, illetve etetéskor bizony jeleznek a kutyák. Ennek zavaró hatását lehet csökkenteni majd a kennelsorok megfelelő irányba történő felállításával, a vasutak mentén használatos hangfogó fal felépítésével, illetve fasor ültetésével – sorolja a megoldás lehetőségeit az elnök. A szagokkal kapcsolatos kifogásokra válaszul elmondta, jelenleg sem érezhető kellemetlen szag a telep előtt. Felmerült továbbá, hogy a környéken elszaporodhatnak a patkányok. Ez nem feltétlenül áll kapcsolatban az állatotthonnal, más területen is vannak rágcsálók.

– Volt, aki azt kérdezte, mi lesz, ha kiszöknek a kutyák és rátámadnak az emberekre. Megnyugtatásul elmondhatom, hogy az elmúlt nyolc esztendőben két kutya szökött ki, de mindkettőt gyorsan befogtuk. Nem tartom ezt a felvetést nagy problémának. Több kutya cselleng el a lakosság portáiról, mint tőlünk – tette hozzá az alapítvány elnöke, aki sokadszor hangsúlyozza, ő és kollégái mindent megtesznek annak érdekében, hogy senkinek ne sérüljenek az érdekei.

– Mindezzel együtt szeretnénk, ha végre megfelelő körülmények között gondozhatnánk a kutyákat. Értük dolgozunk, szeretnénk rájuk jól vigyázni. Most is ezt tesszük, áram és víz nélkül is igyekszünk maximálisan teljesíteni a feladatainkat. Az új telephelyen mindezt jobb körülmények között tehetnénk meg, ott méltó helyet alakíthatnánk ki az állatoknak és általuk a jószívű adományozóknak, az örökbefogadóknak – tette hozzá az elnök.

Adományokkal is nagyon sokan segítik a munkájukat

A Befogad-lak Törökszentmiklósi Állatvédő Alapítvány tagjai, a telephelyen dolgozók odaadóan végzik a munkájukat. Nehezek a körülmények, de szerencsére mindig vannak, akik támogatják a tevékenységüket.

– A törökszentmiklósi Kölcsey Ferenc Általános Iskolával évek óta jó kapcsolatot ápolunk, a gyerekek és családjaik az állatok világnapja alkalmából minden évben sok adományt gyűjtenek. A közelmúltban a tiszatenyői iskolából érkezett sok minden. A legnagyobb segítség számunkra a németországi társalapítványunk, anyagi dolgokban rájuk számíthatunk. A mostani telekvásárláshoz is nagyban hozzájárul a szervezet – mondta el Kovács Klaudia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában