közlekedési probléma

2020.11.19. 20:00

Nagy a káosz a szolnoki iskolák közvetlen környezetében

Rendszeresek a forgalmi torlódások a megyeszékhely számos oktatási intézményénél a reggeli és délutáni csúcsidőszakban, mióta szeptemberben elkezdődött az új tanév. Ennek legfőbb oka, hogy a többség minél közelebb szeretne megállni autójával az iskolák bejáratához. A Szolnok Városi Balesetmegelőzési Bizottság a szülők közreműködését kéri.

Czakó Nóra

Javulna a helyzet, ha többen közelítenék meg gyalogosan az oktatási intézményeket

Forrás: Beküldött fotó

Több szülő is azzal a panasszal kereste meg szerkesztőségünket, hogy főként reggelente „káosz uralkodik” a szolnoki Szegő Gábor Általános Iskola környékén. Mindenki a legközelebb akar megállni az intézmény bejáratához, ellenben nem mindig van hely a kis utcában, a templom mellett, ezért összevissza parkolnak az autók – mondták egybehangzóan.

– A Mártírok útja elég nagy forgalmat bonyolít le reggel, hiszen akár Tószeg, akár Szandaszőlős felől hozzák a szülők kocsival a gyerekeket az iskolába, ezt az útvonalat választják – világított rá az egyik anyuka, akinek gyermeke a Szegőbe jár. – Az okozza a torlódást, hogy több oktatási intézmény is található ezen a környéken, mint például a Verseghy gimnázium, a Tiszaparti, a Pálffy, a Szegő és még egy óvoda is, a parkolóhely viszont kevesebb.

Javulna a helyzet, ha többen közelítenék meg gyalogosan az oktatási intézményeket
Fotó: Beküldött fotó

— A legtöbb szülő túl lusta ahhoz, hogy a távolabbi utcákban álljon meg az autóval, és két percet gyalogoljon az iskoláig. Mivel mi öt percre lakunk a sulitól, inkább gyalog megyünk, én pedig busszal vagy kerékpárral megyek tovább a munkahelyemre. Azt látom, hogy a környéken élő többi szülő is ezt a megoldást választja, de aki például Szandaszőlősön lakik, nem tud kerékpárral jönni…

– Csoda, hogy még nem ütöttek el senkit abban a nagy káoszban – fűzte hozzá egy apuka, akinek a gyerekei a Tiszapartiba járnak. – Nem csak az a gond, hogy rengeteg az autó, amik tolatnak, kanyarodnak, de gyalog vagy kerékpárral is sokan igyekeznek az iskolába. Ez pedig életveszélyes helyzeteket is teremthet.

— A másik probléma, hogy szűk közök, utcák vannak a környéken, a Szigony utca például megközelíthetetlen autóval. A kollégium parkolója pedig le van zárva, így ott nem lehet megállni. Lehetetlen a környéken parkolóhelyet találni, sokan a parton állnak meg. Én egy távolabb lévő utcában parkolok le reggelente, és onnan sétálunk el az iskoláig – tette hozzá.

Hogy némiképp javuljon a helyzet, a Szolnok Városi Balesetmegelőzési Bizottság a szülők közreműködését kéri.

– Szeptembertől, az iskolai tanév kezdetétől számos szolnoki oktatási intézménynél a reggeli és délutáni csúcsidőszakban rendszeresek a forgalmi torlódások – világított rá Ecseki-Kolonics Eufrozina hadnagy is, a Szolnok Városi Balesetmegelőzési Bizottság titkára. – A legtöbb szülő a felgyorsult életvitelnek köszönhetően és kényelmi szempontokat figyelembe véve gépkocsival szállítja gyermekét vagy gyermekeit az iskolákba.

— Természetesen a közlekedők nagy része az intézményekhez legközelebb eső útszakaszon, várakozóhelyen megállva szeretné kitenni, vagy felvenni gyermekét, ezért rendszeresen alakulnak ki torlódások. A Szolnok Városi Balesetmegelőzési Bizottság kéri a szülőket, hogy a forgalmi dugók kialakulásának elkerülése érdekében lehetőség szerint parkoljanak egy kicsit távolabbi, kevésbé frekventált helyen.

A parkoló és az intézmények közötti útszakaszt tegyék meg a gyermekükkel sétálva, a nagyobbakat pedig buzdítsák önálló közlekedésre.

— Javasoljuk, hogy lakhelyük függvényében használják a helyi közösségi közlekedési eszközöket, illetve az adott intézményhez közelebb lakó családok esetében kerékpárral vagy gyalog közelítsék meg úti céljukat. Ha mégis a gépkocsit választják, akkor pedig úgy álljanak meg, hogy ne akadályozzák a forgalmat!– tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában