Szolnok

2020.12.09. 07:00

A várossal és a szakképzési centrummal is megállapodott a MÁV

A megyeszékhely részéről kollégiumi szálláshelyek kialakítását is magában foglalja az a megállapodás, amelyet a MÁV-START a Pannon Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel, a Szolnoki Szakképzési Centrummal és a szolnoki önkormányzattal kötött. A program célja a jól képzett vasúti szakemberek biztosítása.

Hartai Gergely

Fotó: Mészáros János

A MÁV-START szolnoki Járműjavítójában a magyar IC+ vasúti kocsik gyártási folyamataihoz kapcsolódóan egy kognitív (öntanuló) gyártási rendszer kifejlesztését, és a hozzá kapcsolódó vasút-technológiai oktatási és kutatási akadémiát hoznak létre, számoltunk be róla a napokban. A program támogatásának érdekében kötött együttműködési megállapodást a vasúttársaság a Pannon Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel, a Szolnoki Szakképzési Centrummal és a szolnoki önkormányzattal.

A megyeszékhely polgármesteri hivatalának közleménye arról tájékoztat, hogy támogatják a projektet, mely kollégiumi szálláshelyek kialakítását is magában foglalja.

Megtudhattuk, a vasúttársaság kormányzati támogatással valósítja meg a saját fejlesztésű IC+ kocsik gyártását, amely a járműállomány fiatalítását, minőségi cseréjét szolgálja a távolsági és a nemzetközi forgalomban. Még de­cemberben elkészülhet az ötvenedik új kocsi, és már az első osztályú vagonok gyártása és a vezérlőkocsi tervezése is megkezdődött. Utóbbiak várhatóan 2021-ben állnak forgalomba.

Októberben kötött szerződést a társaság egy új, háromállású felület-előkészítő és fényező csarnok kivitelezésére. A tervezetten 2022 első negyedévére megépülő létesítménynek köszönhetően gyorsabban és hatékonyabban készülhetnek majd az új IC+ kocsik is.

A létrehozandó akadémia hosszú távon támogatja majd a programot, hídként funkcionálhat a középfokú oktatás, az egyetemek és az ipar között.

A vasúttársaság kormányzati támogatással valósítja meg a saját fejlesztésű, magas műszaki színvonalú IC+ kocsik gyártását
Fotó: Mészáros János

A Szolnoki Szakképzési Centrum már évek óta partnere a vasúttársaságnak a szakmai utánpótlás terén, jelezte hírportálunk megkeresésére az intézmény. A 2021–2022-es tanévre meghirdetett képzések között szintén szerepel a közlekedés és szállítmányozás ágazat. Az ötéves képzést választók közlekedésüzemvitel-ellátó technikusi, vagy vasútforgalmi szolgálattevő technikusi végzettséget szerezhetnek az érettségi vizsgájuk mellé.

Az oktatásban lesz szerepük

A Szolnoki Szakképzési Centrum tájékoztatójában arra emlékeztetett, hogy a folyamatosan zajló IC+ kocsik sorozatgyártásának, valamint a Stadler szolnoki jelenlétének köszönhetően a megyeszékhely újból a vasúti járműgyártás fellegvárává vált. A centrum legutóbbi megállapodása elsősorban a vasúti járműipari szakemberek képzésére, fejlesztésére fókuszál. Azaz, hogy biztosítsák a technikusi oklevéllel, illetve szakmai bizonyítvánnyal rendelkező szakemberek képzését, a felnőttek oktatását.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában