fogyasztóvédelem

2020.12.03. 16:30

Az állateledelek közel felénél minőségi hibát találtak

A száraz macskaeledeleket vizsgálta Szupermenta programjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a közelmúltban.

Munkatársunktól

Macskaeledeleket vizsgáltak meg

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A negyvenkét tesztelt termék csaknem fele nem felelt meg az előírásoknak. Az ellenőrzött hazai és külföldi gyártású termékek között marha- és csirkehúsos, valamint halas ízesítésű eledel is helyet kapott, ezeket minőségi és biztonsági szempontból is górcső alá vették a szakemberek.

Macskaeledeleket vizsgáltak meg
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

– A termékek nyersfehérje-, nyersrost-, nyershamu-, összes nyersolaj- és zsírtartalmának vizsgálata során mindössze egy termék nyersfehérje-tartalma nem felelt meg a termék jelölésén feltüntetett értéknek. A nehézfém- és mikotoxin-szennyezettségre irányuló vizsgálatok alapján viszont minden macskaeledel megfelelőnek bizonyult – közölte a Nébih.

A gyártók által garantált paraméterek vizsgálata során megállapították, hogy a macskák számára nélkülözhetetlen aminosav, a taurin vizsgálati eredménye kilenc termékben kevesebb volt, mint ahogy azt a jelölés ígérte. A vitamintartalom vizsgálata hét macskaeledelben A-vitamin-hiányt, további két esetben pedig A- és E-vitamin-hiányt is kimutatott.

– Összesítve elmondható, hogy míg biztonsági szempontból minden termék megfelelt az előírásoknak, addig minőségi hibák miatt összesen 17 termék esetében kellett intézkednie a hatóságnak. A termékek jelölése miatt egy esetben a takarmányjelölési előírásoknak nem megfelelő takarmány forgalmazása miatt indult hatósági eljárás – a közlemény szerint.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában