Jászkunság

2020.12.24. 11:30

Eltérő időpontokban tartják meg az éjféli miséket megyénkben

A napokban jelent meg a karácsonyi időszakra vonatkozó védelmi intézkedésekkel kapcsolatos kormányrendelet. Az erről szóló hírt kedden közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. A döntések az éjféli miséket is jelentősen érintik.

Munkatársainktól

A szolnoki belvárosi templomban csütörtök este hat órára várják a híveket az ünnepi szentmisére,hívta fel a figyelmet Gáspár István plébános

Fotó: Kiss János

Mint bejelentették, a kormány felfüggeszti a kijárási tilalmat szentestére, így december 24-én este nyolc és 25-én reggel öt óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen tartózkodás. A családi összejöveteleken, magánrendezvényeken – a tizennégy évesnél fiatalabb gyerekeket nem számítva – legfeljebb tízen vehetnek részt.

A hatóságok azt kérik, hogy a védekezés sikeréért az ünnepi időszakban is kerüljük a nagyobb összejöveteleket és halasztható rokonlátogatásokat.

A kijárási tilalom részleges felfüggesztése miatt a késő esti órákban is megtarthatók az éjféli misék. Ám számos esetben már ennél korábban emlékeznek a Megváltó születésére templomainkban. Lédeczi Dénes, a szolnoki Szent József templom plébánosa hírportálunknak elmondta, náluk csütörtökön tizenhét órakor, illetve éjfélkor tartanak szentmisét.

– A híveknek maszkot kell használniuk, de az egyéb járványügyi előírásokra is mindenkinek ügyelnie kell! – hívta fel a figyelmet.

Hangsúlyozta, a Xavéri Szent Ferenc kápolnában nem lesz szertartás, a járvány miatt indokolt távolságtartást ugyanis itt nehezebb megtartani.

Gáspár István, a megyeszékhely belvárosi nagytemplomának plébánosa arról számolt be, hogy itt, a Vártemplomban, valamint Szandaszőlősön egyaránt tizennyolc órakor várják a híveket.

Eltérő időpontokban tartják az ünnepi miséket csütörtökön a Jászságban. A rendkívüli helyzetre való tekintettel Jászapátin, a római katolikus templomban este hatkor kezdődik az éjféli szentmise a járványügyi szabályok betartásával, tájékoztatott Kocsis Sándor címzetes esperes, plébános.

A jászapáti plébániához tartozó településeken is változik az éjféli mise időpontja. Jásziványon és Jászkiséren délután fél ötkor, Jászszentandráson pedig este hat órakor lesz szertartás. Jászberényben az éjféli mise a Főtemplomban szintén este hatkor, a Szentkúti és a Portelki templomban délután négykor, a Barátok templomában pedig egy órával később, ötkor kezdődik.

A szolnoki belvárosi templomban csütörtök este hat órára várják a híveket az ünnepi szentmisére,hívta fel a figyelmet Gáspár István plébános
Fotó: Kiss János

Karcagon a római katolikus templomban este tíz órakor kezdődik az éjféli mise, a járványügyi előírásokat itt is be kell tartani, emlékeztetett Gulyás Zsolt plébános, érseki tanácsos.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia még novemberben, közleményben tért ki a szentmisék látogatásával összefüggő, megváltozott szabályokra. Mint írják, a szentmiséken való részvétellel kapcsolatban az általános morális elvek továbbra is érvényesek.

Kérik azonban, hogy aki betegnek érzi magát, önmaga és mások védelmében érezze lelkiismereti kötelességének, hogy mielőbb orvoshoz forduljon, és ne menjen közösségbe.

– Idősebb, veszélyeztetett, illetve beteg testvéreink, továbbá azok, akik kötelességüket teljesítik, beteget ápolnak, nagyon idős vagy veszélyeztetett személlyel laknak együtt, hatósági karanténban vannak, jogosan félnek a közösségben való megjelenéstől. Ezért mentesülnek a szentmisén való személyes részvétel kötelezettsége alól – olvasható tájékoztatójukban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában