Somogyi Győző

2020.12.27. 16:30

Festménysorozattal gazdagodik Jászapáti

Különleges alkotásokkal gazdagodhat majd a jászsági város. Somogyi Győző festőművész a „Szent Korona átvitele Budáról Pozsonyba 1790-ben” című, öt képből álló festménysorozata ugyanis hamarosan Jászapátira kerülhet.

Illés Anita

Forrás: Archív/Csabai István

Megvásárlásához az önkormányzat ötmillió forint támogatást kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkárságától.

– A festőművész gyermekkori emlékei révén kötődik a városhoz. Négy évvel ezelőtt a Jászapátin megrendezett Jász Bál díszvendége volt. Azzal a kéréssel kereste meg az önkormányzatot, hogy a festménysorozatot településünkön szeretné elhelyezni – mondta Farkas Ferenc polgár­mester.

Somogyi Győző a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar grafikus és festő 1942-ben született Budapesten. Életrajza szerint házukat 1944-ben bombatalálat semmisítette meg, új otthonuk 1945-ben és 1956-ban is telitalálatot kapott. Családja egy Jászapáti melletti tanyára menekült, ahol kisgyermekként megismerte a vidéki életet, s ez rendkívül meghatározó élmény volt számára. Az említett alkotásai a Pájer Antal Művelődési Házban kapnak méltó helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában