KÖTIVIZIG

2020.12.15. 19:00

Folytatódik a szennyezés felszámolása a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon

A Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival egyeztetve dolgoznak a Ráckevei-Soroksári Duna-ágnál történt olajszennyezés felszámolásán a vízügyes szakemberek.

Szoljon.hu

Forrás: OVF

Fotó: Romet Robert www.romet.hu

Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint elsőrendű szempont, hogy a védett természeti értékek iránti legnagyobb odafigyeléssel történjen a kármentesítés, ezáltal is megakadályozva a további ártalmakat és csökkentve a környezetet ért súlyos károsodást. Az OVF által elrendelt III. fokú vízminőségi kárelhárításban a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (KDVVIZIG), az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG, Győr) és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG, Szolnok) munkatársai együttesen vesznek részt.

Hétfőn is folytatódtak a vízügy által végzett vízminőségi kárelhárítási munkálatok a Ráckevei-Soroksári Duna-ágnál, ahol a hétvégén történt hatalmas környezetszennyezés. A vízügyes szakemberek a Duna-Ipoly Nemzeti Park képviselőivel egyeztettek a helyszínen, mivel a területen található úszóláp a természetvédelmi törvény védelme alatt áll. Ennek megfelelően munkatársaink az alábbiak szerint végzik a feladatokat:

 • A munkagépek a szennyezéssel érintett területen csak a lehető legkisebb mértékig bolygatják meg a természetet, de a szénhidrogén-származékkal szennyezett növényzetet maradéktalanul eltávolítják, akkor is, ha ez az úszólápot érinti, ezzel elkerülve a nagyobb ökológiai károkat.
 • A gépkezelők fokozottan figyelnek arra, hogy az olajjal érintkezett területről ne vigyék át a szennyeződéseket a nem szennyezett részre. A munkagépek a számukra kijelölt munkaterületet nem hagyhatják el, szintén a szennyezés továbbvitelének megakadályozása érdekében.
 • Munkatársaink csak a szükséges mértékig építik meg az ideiglenes kármentesítő utat, figyelembe véve a Nemzeti Park szakértőinek véleményét, nehogy további károsodás érje a területet. Az utat a védekezés végével kollégáink visszabontják, a területet helyreállítják, ezzel is elősegítve az élővilág rehabilitációját.
 • A területen fellelt elhullott állati maradványokat a károsodás mértékének meghatározása érdekében munkatársaink dokumentálják.
 • A fentieket szem előtt tartva, hétfőn munkatársaink a növényzetben megrekedt olaj eltávolítása érdekében kétéltű munkagépekkel gyérítették a vízinövényeket. A szennyezéssel nem érintett részen ugyanakkor egy másik eszközzel megakadályozták az olaj további szétterjedését.

  Vasárnap óta vákuumszivattyús olajleszedő eszközök segítségével folyamatosan végzik az olaj leszívását a víz felszínéről. Hétfőn 4 darab 1000 literes tartályt és több 220 literes fém hordót töltöttek meg a szennyezett anyaggal a vízügyes szakemberek. A kitermelt veszélyes anyagokat egyelőre a helyszínen elhelyezett konténerekben tárolják.

  A kárelhárítás elvégzéséhez és a veszélyes anyagok elszállításához szükséges ideiglenes kármentesítő út kialakítása elkezdődött.

  A szennyezés beeresztésének pontos helyét kollégáink ipari búvárok bevonásával is próbálják felderíteni. A kármentesítő munkák előreláthatólag hét végén fejeződhetnek be.

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában