fogyasztóvédelem

2020.12.02. 17:30

Megvizsgálták a játékokat, nem találtak súlyos hibát a megyében

Több mint százféle játékot vizsgáltak meg idén október végéig az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált laboratóriumai a gyermekek biztonsága érdekében. A célirányosan mintavételezett termékek mintegy fele nem felelt meg az előírásoknak, közel harmaduk használata pedig súlyos kockázatot jelent. Megyénkben is talált kifogásolható játékot a fogyasztóvédelem.

Czakó Nóra

Megyénkben játék vasalókészletet is visszahívtak a boltokból

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A fogyasztóvédelem rendszeres piacfelügyeleti ellenőrzésekkel segíti a szülőket a játékboltok kínálatában való eligazodásban. A nem megfelelő kialakítású játékok ugyanis fulladást, sérülést, vagy tartós egészségkárosodást okozhatnak. Mivel a legtöbb veszélyforrás vásárláskor ránézéssel nem állapítható meg, a laboratóriumi vizsgálatokkal kiszűrhetőek a nem biztonságos árucikkek.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivataltól megtudtuk, az ITM októberben zárta átfogó vizsgálatát, amely a gyermekekre veszélyes, illetve szabálytalanul árusított játékok kiszűrését célozta. A mintavétel célirányosan, a termékbiztonság szempontjából gyanúra okot adó kialakítások, tulajdonságok figyelembe vételével történt játékboltokban, üzletláncokban, webáruházakban, a vámhatósággal együttműködve a vámhatáron. Részben ennek tudható be, hogy a vizsgált 102 termék csaknem fele, 45 játék kifogásolható a termékbiztonság szempontjából, közülük 43 használata súlyos kockázatot jelent.

A laboratóriumi vizsgálat alá vont 19 játékhangszer, léggömb, síp közül nyolc nem felelt meg az előírásoknak, mert levehető apró elemeik vagy könnyen leváló, letörő alkatrészeik fulladást okozhatnak. Határérték feletti mennyiségben volt jelen ftalát típusú lágyítószer a 16 labda, ugrálólabda és a 21 orvosi játékkészlet közül három-három termék esetében, valamint a vámhatáron mintavételezett babáknál.

A húsz különböző összecsukható játékból összesen hét babakocsi, vasalódeszka vagy etetőszék hagyott kívánnivalót maga után. A legjellemzőbb hiba az volt, hogy a játékokat nyitott állapotban nem lehetett megbízhatóan rögzíteni, így terhelés hatására összecsukódhatnak. Két nyílpuskából a megengedettnél nagyobb erővel lőhető ki a nyíl, míg az egyik csúzli fém alkatrésze a gyermek ujjának csapódva okozhat zúzódást. Az ellenőrzéseknek köszönhetően a veszélyes játékokat kivonják a forgalomból, visszahívják a vásárlóktól, több mint huszonegyezer darabot pedig már a vámhatáron sikerült megállítani.

Megyénkben játék vasalókészletet is visszahívtak a boltokból
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Szabálytalanul forgalmazott játékból jutott megyénkbe is. A kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztálya – a termékek származási adatainak hiányosságai miatt – játék vasalókészletet és játék szaxofont is visszahívott a boltokból. Súlyos kockázatot hordozó játékokat a megyei kormányhivatal munkatársai nem találtak a polcokon.

Hazánk a többi uniós ország fogyasztóit is védelmezi

– Az ellenőrzés nemcsak a magyar családokat, hanem az európai fogyasztók szélesebb körét is védi – mondta Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

– A hatósági fellépés több mint 21 ezer, a vámhatáron mintavételezett veszélyes játék piacra kerülését akadályozta meg az Európai Unió teljes területén. Magyarország egyébként is élen jár az uniós fogyasztóvédelemben. Hazánk tavaly 171 magas kockázatú veszélyes termékről adott jelzést az EU nem élelmiszer jellegű veszélyes termékek rendszerébe, ezzel Németország után a második helyen végzett a magas kockázatú termékek kiszűrésében. A tavalyi magyar riasztások közül a legtöbb egyébként játékhoz kapcsolódott. A hazai fogyasztóvédelem idén is már több mint 110 bejelentést tett, jelentős részben ismét gyermekjátékok miatt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában