Szolnok

2020.12.05. 11:30

Magyar Gazdaságért Díjjal tüntették ki Fekete Tibor vezérigazgatót

Fekete Tibor, a COOP Szolnok Zrt. vezérigazgatója munkája elismeréseként Magyar Gazdaságért Díjat vehetett át Varga Mihály pénzügyminisztertől. Fekete Tibornak nem ez az első jelentős elismerése, hiszen 2016-ban a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben, 2019-ben pedig az Év Vállalkozója díjban részesült.

Kovács Berta

Ha vezetőként díjat vehet át az ember, az mindig a közösség érdeme – vallja Fekete Tibor

Fotó: Nagy Balázs

– Mennyire érte meglepetésként az újabb elismerés?

– Váratlan volt, hiszen előző év decemberében már elnyertük az Év Vállalkozója díjat, de külön öröm, hogy megkaptuk ezt is. Ha pedig vezetőként díjat vehet át az ember, tudvalevő, hogy azt valójában egy közösség kapja. Ugyanakkor egy ilyen elismerés a múltnak is szól, hiszen elődeim eredményeire építkezve, az ő munkájukat folytattam. Így egyfajta felelősség is jár vele, mivel az elért színvonalnak a jövőben is meg kell felelni. Ez bizonyos szempontból teher lehet, ám azt is mutatja, hogy még úton vagyunk, és minden bizonnyal jó úton.

– A négy évvel ezelőtt tragikus hirtelenséggel elhunyt Csepeli Lajos elnök-vezérigazgató nyomdokaiba lépve, mennyire volt nehéz átvenni a cégvezetést?

– Mindig nehéz egy ilyen tragédia után egy cégnek kvázi újraélednie, de abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy egy már beállt, jól működő szervezeti struktúrát, abszolút kompetens emberekből álló csapatot hagyott maga után. Én pedig az ő helyettese voltam, tehát magam is jól ismertem a céget.

– Itt kezdtem a pályafutásom, 1987-ben még főiskolásként kötöttem egy tanulmányi szerződést a Szolnok és Vidéke ÁFÉSZ-szel. 1988-ban álltam munkába, de jött egy év katonaság, így valójában 1989 augusztusában kezdtem el dolgozni. Csepeli urat 1995-ben választották elnökké, én pedig ekkor kerültem főkönyvelői pozícióba. Majd 2001-ben, amikor megalakult a COOP Szolnok, általános vezérigazgató-helyettes lettem a korábbi elnökhelyettes, Héja Józsefné nyugdíjazásával, akinek egyébként nagyon sokat köszönhetek. A cég jövőre lesz hetvenöt éves, én vagyok az ötödik vezetője, és elődeimnek is köszönhető, hogy ilyen stabil és nyereséges tudott lenni. Tehát „csak” folytatnunk kell, amit örökségül kaptunk.

– Mik voltak az utóbbi évek legnagyobb kihívásai és eredményei?

– Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a cég mindig tudott fejlődni, és az elmúlt négy év alatt piacbővítéseket tudtunk végrehajtani. 2017-ben megvásároltuk a Komáromi ÁFÉSZ jogutódját, majd két év múlva a Szarvas COOP Zrt.-t tudtuk megvenni, amit idén integráltunk, illetve voltak korábban bérelt ingatlanok, amelyeket szintén sikerült megvenni. Ma már ott tartunk, hogy tíz megyében 156 bolttal rendelkezünk. Emellett a 2011-es cégvásárlásainkkal egy pékséghez is hozzájutottunk, volt egy saját pékségünk is, tehát jelentős élelmiszeripari tevékenységgel is foglalkozunk.

– A törvényi változások nyomán megalakítottuk a Bizalom Nyugdíjas Szövetkezetet is, amire nagyon büszke vagyok és fontosnak tartom, hogy két évvel ezelőtt létrehoztuk közösségünk segítésére, valamint társadalmi szerepvállalásunk erősítésére a COOP Szolnok a Közösségért Alapítványt. Ez idén elnyerte a közhasznú státuszt, így jövőre már a személyi jövedelemadó egy százalékát is fel lehet ajánlani e szervezetnek. Alapítványunk már tudott segíteni nehéz élethelyzetbe került kollégáknak, például akik súlyos betegséggel küzdöttek, de támogattunk például működési területünkön lévő óvodát is.

Ha vezetőként díjat vehet át az ember, az mindig a közösség érdeme – vallja Fekete Tibor
Fotó: Nagy Balázs

– Mi a titka, hogy a külföldi áruházláncokkal folytatott piaci küzdelemben a COOP talpon tudott maradni, sőt, fejlődni?

– Az itt dolgozó emberek fontosnak tartják, hogy mi, magyarok ne csak városokban legyünk jelen, hanem kisebb, akár kétezer fő alatti településeken is. A COOP felismerte, hogy ha már a nevünk arra utal, hogy szövetkezünk, akkor országosan is össze kell fognunk, így ezzel a nagyságrenddel már igenis fel tudjuk venni a versenyt a multinacionális cégekkel. Elődeink jókor lépték meg, hogy franchise rendszert hozzanak létre, a COOP Hungary Zrt.-t, amely maga a franchise gazda, emellett folyamatos a kisebb ÁFÉSZ-ek beintegrálása is a szervezetbe. Idén ilyen szövetséget kötöttünk az Eger és Vidéke COOP-al is.

– A járványhelyzet okozta válságot élelmiszer-kereskedőként kevésbé érzünk meg, de tapasztaljuk, hogy vevőszámunk észrevehetően lecsökkent, ugyanakkor a kosárérték megnőtt. Ez azt jelenti, hogy sokkal tudatosabban vásárolnak az emberek. Az online kereskedelem most egyre nagyobb teret hódít, mi is szövetségre léptünk a NetPincérrel, Szolnokon rajtuk keresztül lehet tőlünk rendelni árut, és de­cembertől tervezzük kiterjeszteni más városokba is.

– A kollégák megtartására is nagy hangsúlyt fektetünk. Nyilván a legfontosabb, hogy versenyképes fizetést biztosítsunk, de ami legalább annyira fontos, hogy a munkatársak jól érezzék magukat a munkahelyükön, és erre mi nagy hangsúlyt fektetünk. Csapatépítőket tartunk, sportnapot szervezünk, mindent megteszünk, hogy ne olyan legyen ez a munkahely, hogy szinte idegenként elvagyunk egymás mellett, hanem munkaidőn kívül is tudjunk egymásról. Kvázi olyan szociális hálót igyekszünk a dolgozók köré húzni, amit, úgy gondolom, meg is becsülnek.

– Mik a terveik a közeljövőre nézve?

– Szolnokon a Tisza-COOP keretein belül, amelynek egyik tulajdonosa vagyunk, elindult a hűtöttáru-logisztikánk, ami 2,3 milliárd forintos beruházás volt. Ezt a hűtőházat úgy építettük meg, hogy főként azokat a termékeket vigyük be, amiket korábban bérlogisztikában műveltünk, ez meg is történt. Ezt szeretnénk kiterjeszteni a zöldség-gyümölcs termékek raktárra vitelével is. Másik nagy tervünk a székhelyünk áttelepítése Szandaszőlősről. A napokban vásároltuk meg Szolnokon, a Szapáry utcában a volt Kereskedelmi és Hitelbank székházat, ide fogjuk székhelyünket átköltöztetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában