avatás

2020.12.02. 14:00

Megújult a forgalmas újszászi gyaloghíd

Felavatták az Abonyi úti gyaloghíd teljes szerkezetét Újszászon. A régi hagyományhoz híven egy sörrel teli hordót gurítottak végig az átjárón.

Czakó Nóra

Söröshordóval avatták fel a csúszásmentes felületet

Forrás: Beküldött fotó

Dobozi Róbert polgármestertől megtudtuk, hogy az átjárót még 2008-ban építtette az önkormányzat pályázati forrásból, de nagyon

hamar korhadni kezdett.

Az volt a probléma, hogy lucfenyőt használtak, ami nagyon könnyű, viszonylag olcsó, de nem tartós fa. Az akkori városvezetés úgy határozott, hogy egy aszfaltréteggel zárják le az elkorhadt deszkaszerkezetet, ami eltakarta és egyben tartotta a hidat, de így javíthatatlanná vált.

– Első megválasztásom óta, vagyis az elmúlt két évben többször is megnézettem a hidat szakemberekkel. Alulról nem látszott olyan erősnek a korhadás, és úgy tűnt, egy-két évet még bírni fog, ezért pályázati forrásra vártunk – fejtette ki Dobozi Róbert.

– Idén azonban Tolvaj József képviselő, aki minden nap ezen közlekedik, jelezte, hogy baj lehet, hiszen a korhadt fadarabok elkezdtek potyogni a híd alól. Pár hónappal ezelőtt pedig a hídburkolat egy része be is szakadt. Ezt megjavítottuk, illetve amikor feltártuk, kiderült, hogy nagyobb a baj, mint amire számítottunk. Ezért idén kigazdálkodtuk a felújításhoz szükséges közel hárommillió forintot – tette hozzá a városvezető.

A híd szerkezete Ausztriából rendelt szárított vörösfenyő-gerendákból áll, ami nagyon jól bírja a vizet, emellett páraáteresztő lazúrfestékkel is lekezelték. A híd járófelülete pedig tömör WPC anyagból készült, és nagyon tartós, vagyis évtizedekig nem kell festeni, valamint kopásgátló, csúszásmentes.

Söröshordóval avatták fel a csúszásmentes felületet
Fotó: Beküldött fotó

– Régi hagyomány, hogy az elkészült új hídon először egy teli söröshordót gurítanak végig. Kicsi hídhoz a kicsi hordó illik, de a hagyományt mi sem felejtettük el – mesélte Dobozi Róbert.

– Ötliteres sört ajánlottam fel erre az alkalomra, amit a mester, Czétényi Krisztián gurított végig az új hídon, majd haza is vihette azt, habár saját bevallása szerint ő sosem iszik alkoholt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában