Szolnok

2020.12.15. 11:30

Összeszokott párost alkot Pap Tamás főtörzsőrmester és kutyája

Októbertől új körzeti megbízott vigyázza a Széchenyi városrész rendjét. Pap Tamás főtörzsőrmester két hónapja teljesít szolgálatot.

Molnár-Révész Erika

Pap Tamás főtörzsőrmester és kutyája Éden bárhol, bármikor felbukkanhatnak a Széchenyi-lakótelepen

Fotó: Csabai István

– Amikor gyermekkoromban megkérdezték, mi akarok lenni, azt válaszoltam, hogy rendőr. Kitartottam mellette, erre a pályára léptem – válaszolja a Széchenyi városrész új körzeti megbízottja arra a kérdésre, mi vezette a rendőrség kötelékébe.

Pap Tamás két hónapja teljesít szolgálatot jelenlegi helyén, jól ismeri Szolnoknak ezt a részét, hiszen gyermekkora óta gyakran jár ide.

– Vegyes volt a fogadtatásom. Az esetek nagy részében persze pozitív, de vannak olyanok is, akik szeretnek rendszeresen szabályt szegni, ők nyilván nem annyira örültek az érkezésemnek. Valamilyen szinten ugyanis vaskalaposnak tartom magam, vagyis nem szoktam a szabálysértések felett szemet hunyni – hangsúlyozza a rendőr, aki leggyakrabban kisebb lopások, családi veszekedések, illetve csendháborítás vagy a területen tartózkodó fedél nélküliekkel kapcsolatban szokott intézkedni.

Pap Tamás főtörzsőrmester és kutyája Éden bárhol, bármikor felbukkanhatnak a Széchenyi-lakótelepen
Fotó: Csabai István

– Nagyobb bűncselekmények szerencsére nem nagyon fordulnak elő, de nagyon figyelnünk kell a kábítószeres esetekre, hiszen a fiatalok körében itt is felüti a fejét ez a probléma – osztja meg tapasztalatait.

Pap Tamás főtörzsőrmesternek nem egyedül kell szembenéznie a szabályszegőkkel és a bűnözőkkel, hiszen van egy nagyon okos négylábú segítője is.

– Édennek hívják, ez a szolgálati neve, három éves kan, belga juhász, németjuhász keverék. Általános rendőrkutya szaktanfolyamot végzett, ez azt jelenti hogy nem csak ütni és harapni tud, hanem szagnyom segítségével felkeresi az elkövetőket. Idén végeztem el vele egy továbbképzést, így már tömegoszlatáshoz is lehet használni. Nagyon erős kutya, kiegyensúlyozott az idegrendszere, kiválóan elvégzi a feladatait – meséli társáról.

Mivel a főtörzsőrmester nem lakásban hanem kertes házban él, így ő gondozza Édent, aki mára a család részévé vált. Reggelente együtt indulnak munkába, de nem mindig járőröznek együtt, hiszen van olyan hely ahová, bár megtehetné, a körzeti megbízott nem szívesen viszi be. Ilyen helyek a boltok, magánlakások. Éden főleg a délutáni és az éjszakai járőrözésben segíti gazdája munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában