Jászkunság

2020.12.29. 20:00

Segédeszköz-lerakatot szeretnének kialakítani

Egy segédeszköz-lerakat létesítésén dolgozik az ÉN IS VAGYOK! Mozgássérült Generációk Érdekvédelmi Egyesülete. Ha ez megvalósul, megyénkben juthatnak hozzá, ráadásul különösen kedvező áron az egyébként nehezen beszerezhető eszközökhöz a sorstársak. Ráadásul e készülékek szervizelése is gyorsan, helyben megoldhatóvá válik. Ezzel Kelet-Magyarország első ilyen jellegű eszközlerakata születne meg.

Kovács Berta

Fehérváry Tünde elnök mindig rengeteg ötletet vonultat fel

Fotó: Kovács Berta

Az egyesület a Civil Információs Portálon futó Adventi Civil börze adta lehetőségeket is kihasználva gyűjtött adományt a tervei megvalósításához. A kampányban összegyűlt összeget a lerakat segéd- és ápolástechnikai eszközparkjára fordítják. Besenyszögön már megvan az a helyiség, ahol ilyen lerakatot ki tudnak alakítani.

– Nem a haszonszerzés a célunk ezzel a projekttel, hanem az, hogy segíthessünk sorstársainkon, a bevételt is rögtön vissza fogjuk forgatni új eszközök beszerzésébe. Mozgássérülteknek, fogyatékkal élőknek az állam biztosít egy-egy alapvető segédeszközt, amihez jutányos áron juthatnak így hozzá, ám egy-egy ilyen eszköz kihordási ideje több év. Gyakori igénybevételnél azonban ezek hamarabb elhasználódnak – mutatott rá Fehérváry Tünde, az egyesület elnöke.

– Gyerekek részére egyedi méltányossági kérelem benyújtásával szerezhetnek a szülők segédeszközöket. Van eszköz, aminek kihordási ideje tízéves kortól tizenöt éves korig tart, ez idő alatt pedig jelentős a testmódosulás. Így sokszor nem tudják a segédeszközöket olyan gyakran cserélni, ahogy a gyerek nő vagy fizikai állapota változik. Felnőttek esetén is van olyan eszköz, amit csak egyedi méltányosságból támogat az állam, például betegemelő, ápolási ágyak. Egy ilyen eszköz a legtöbbek számára teljes áron megfizethetetlenül drága, így sokan bérlik, amire szükségük van.

– Még ez is költséges, betegágyak például havonta tizenöt-húsz ezer forintba kerülnek. Ha megvalósul a lerakatunk, az érintettek olcsón hozzájuthatnak modern, jó minőségű eszközökhöz, azokat kipróbálhatják megvásárlás előtt, és lehetőség lesz bérlésre is. Jelenleg a speciális eszközök szervizelése sem megoldott a megyében, a javíttatás körülményes, egyes eszközök esetén több hónapot is igénybe vehet. Nálunk a szervizelés is megoldott lesz – jelezte az elnök. Felvetette azt is, hogy még olyanok is nyerhetnek e megyei lerakattal, akik már rendelkeznek egy támogatott eszközzel.

– Például annak a kere­kesszékesnek, aki eljár tanulni vagy dolgozni, nagy könnyebbség, ha be tud szerezni egy váltókocsit, amit bent hagyhat az iskolában vagy a munkahelyen.

Gyereknek és felnőttnek is segítenek

Az eszközlerakat létesítésével szeretnének segíteni azoknak, akik idős rokonukat ápolják, vagy hosszabb ideig ápolásra szorulnak. Fogyatékos gyermeket nevelő családoknak, akiknek fontos, hogy gyermekük a számára legmegfelelőbb méretű és funkciójú segédeszközt kapja, valamint olyan felnőtt fogyatékos személyeknek, akik modern, könnyű, könnyen szállítható, személyre szabott segédeszközt szeretnének. Egyebek mellett gyermek rehabilitációs és ápolási segédeszközöket, szobai, aktív és elektromos kerekesszékeket, speciális kerékpárokat is beszereznének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában