Értékelés

2020.12.18. 20:00

Stabil gazdálkodás kellett az eredményes évzáráshoz Abádszalókon

Bár az idei esztendő nagy terhet rótt az intézményekre és az önkormányzatra, gazdaságilag mégis eredményes évet zárnak Abádszalókon. A folyamatban lévő beruházások nem álltak le, sikerült minden akadályon átküzdeni magukat, miközben a költségvetés is stabil maradt.

Ujvári László

Javult a város megközelíthetősége, a piacot pedig várhatóan a jövő év elején adják át – emelte ki Balogh Gyula polgármester

Fotó: Ujvári László

Ugyan a koronavírus-járvány teljesen átírta az idei évet a településen, mégis a legtöbbet hozták ki belőle. Sőt, igyekeznek tanulni, hogy jövőre még felkészültebben álljanak a rajtvonalhoz.

– Különleges, furcsa év volt ez Abádszalók életében – vágott bele az esztendő értékelésébe Balogh Gyula polgármester.

– Minden az Abádszalóki Böllérfesztivállal kezdődött, amely a város legnagyobb rendezvénye, ezt sajnos nem tudtuk megtartani. Eredményes évet zártunk, sőt, egy kicsit előre is léptünk – hangsúlyozta.

Közös egyetértés tárgya az ágazat meghatározó szereplői között, hogy a belföldi turizmus erősödésének egyik, ha nem a legnagyobb nyertese volt a Tisza-tó. Ráadásul Abádszalókot különösen előnyös helyzetben találta a belföldi vendégek rohama.

– Szerencsére 2020-ra be tudtuk fejezni a legnagyobb beruházásainkat. Az egyik legfontosabb a Tisza-tó Strand fejlesztése, mely idén már teljes kapacitással tudta fogadni a látogatókat – mutatott rá.

Ezt az adatok is alátámasztják. Míg 2017-ben negyvenezer fürdőző kereste fel az abádszalóki partszakaszt, addig idén ez a szám átlépte a hatvanezret.

A tapasztalatok az mutatják, hogy jól szerepelt a megújult Tisza-tó Strand, a vendégek többsége elégedetten távozott. A teljes körű fejlesztés több lépcsőben valósul meg, jövőre már új mosdókat, zuhanyzókat és baba-mama szobát is kialakítanak, de egy most elnyert forrásnak köszönhetően javulnak majd a vízbe jutás feltételei is.

Folyamatban van az egykori melegített vizű strand korszerűsítése, mely a jövőben Füzes Fürdő néven fog üzemelni, emellett megújul a hozzá tartozó panzió és a kemping fogadóépülete. Ugyan az aktuális beruházások jelentős része a turizmusra koncentrál, más területeken is zajlik az élet. A végéhez közeledik a piac építése, terveik szerint év elején átadják a lakosoknak.

– Javult a város megközelíthetősége. Számos egyeztetésen vagyunk túl, folyamatos a kapcsolat a Magyar Közút illetékeseivel – mondta Balogh Gyula.

– Kijavították a legkritikusabb szakaszokat Abádszalók és Kisköre között, jövőre folytatódik a második ütem, emellett több kilométernyi út újult meg Tiszaderzs, Tiszafüred irányába is – húzta alá.

Javult a város megközelíthetősége, a piacot pedig várhatóan a jövő év elején adják át – emelte ki Balogh Gyula polgármester
Fotó: Ujvári László

A koronavírus-járvány tavaszi hulláma idején az egész város kivette a részét a munkából. Kilencszáz háztartásba juttattak el élelmiszer- és tisztítószercsomagot, folyamatos volt a közterek és forgalmasabb csomópontok fertőtlenítése. Az intézmények dolgozói szájmaszkokat varrtak, majd szétosztották azokat a helyiek között.

– Most a második hullám idején is hasonló a helyzet, felkészültek vagyunk – jegyezte meg.

Hitelfelvétellel nem számolnak

A többletkiadások nem borították fel a költségvetés egyensúlyát, a szükséges forrásokat átcsoportosításokkal biztosítják, lefaragták a felesleges kiadásokat, kizárólag a kötelező feladatokra, a védekezésre és a városüzemeltetésre koncentrálnak.

– Hitelfelvételre mindeddig nem került sor, és a dolgok jelenlegi állása szerint nem is fog – szögezte le a polgármester. Meglátása szerint, az idei év rámutatott arra, hogy a jövőben előrelátóan kell tervezni és gondolkodni, kiemelten a rendezvények esetében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában