Jézuska

2020.12.12. 07:00

Személyre szóló ajándékokkal lepik meg a hajléktalanokat Szolnokon

Hamarosan a szolnoki hajléktalanszállóra is megérkezik a Jézuska, idén is elindult az a jótékonysági akció, amely személyre szabottan lepi meg a fedél nélkül élőket. Van, aki fülhallgatót, míg más kozmetikumokat, könyveket vagy éppen hímzőfonalat szeretne a fa alá. A csomagok nagy része már összegyűlt, de édességeket és tartós élelmiszereket még mindig vár az akció szervezője.

Molnár-Révész Erika

Szépen gyűlnek az ajándékok Ahmadné dr. Labanics Éva szolnoki irodájában. Az idei jótékonysági akcióhoz is sokan csatlakoztak

Fotó: Mészáros János

– Folyamatosan hozzák a felajánlásokat az adományozók, a héten még gyűjtjük az ajándékokat – mutatja a csomagokat a jótékonysági akciót szervező Ahmadné dr. Labanics Éva. Szolnoki ügyvédi irodájában már rengeteg ajándék összegyűlt a Humán Szolgáltató Központ Tószegi úti ellátottjai számára.

– Összesen hatvan csomagot szeretnénk összeállítani. Ez a szám három csoportból tevődik össze. Az éjjeli menedékhelyen a pillanatnyi létszám jelenleg tíz fő, de ez a szám folyamatosan változik. A humán szolgáltató munkatársainak segítségével megtudtuk, hogy mire lenne szükségük, mit szeretnének kérni a Jézuskától.

Szépen gyűlnek az ajándékok Ahmadné dr. Labanics Éva szolnoki irodájában. Az idei jótékonysági akcióhoz is sokan csatlakoztak
Fotó: Mészáros János

– Van olyan, aki könyvet vagy ruhaneműt, így például melegítőt szeretne, többen pedig tisztálkodószereket. De olyan 55 éves női ellátott is van, aki például nagyon szeret hímezni, ezért előrajzolt hímezni való kézimunkának és hímzőfonalaknak örülne. Nagyon szerény kívánságokat fogalmaztak meg, így a tavalyihoz hasonlóan, szeretnénk tenni minden csomagba édességet, táblás csokoládét, konzervet, kávét, teát, kozmetikumokat és illatszereket, esetleg sapkát, sálat, kesztyűt és meleg zoknit – sorolja az ügyvédnő, aki már tavaly is ilyen módon lepte meg a fedél nélkül élőket.

– A második csoportba azok tartoznak – folytatja –, akik az utcán töltik mindennapjaikat, és csak este, az éjszakai szállásra térnek be. Számuk napról napra növekszik.

A korábbi évek tapasztalata alapján negyvenöt főre számítanak a Humán Szolgáltató Központ munkatársai karácsonykor.

– Előreláthatólag harminc férfi, tíz női és öt általános, akár férfinek akár nőnek adható csomagra lenne szükség. A kesztyű, a sapka és a sál mindig jól jön, valamint a kozmetikumok is. A férfiaknak egyszer használatos borotva, hab, arcszesz, illetve általánosságban tusfürdő, spray, instant kávé, halkonzerv, löncshús, májkrém, édesség, táblás csokoládé, szaloncukor, szőlőcukor.

– A harmadik csoport abból a hat emberből áll, akik a hideg ellenére sem veszik igénybe az ellátást, folyamatosan az utcán élnek. Hozzájuk is eljuttatják az utcai munkások az ajándékunkat. Konzerv, aszalt gyümölcs, mogyoró, tartós kenyér, zacskós leves, instant kávé, tartós kenyér, cukorkák, szaloncukor, apró édességek és kekszek. Ezek azok a dolgok, melyeknek örülnének – mondja.

Hozzáteszi, nagyon sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez, és nagyon jól áll a gyűjtés, de főleg tartós élelmiszereket még mindig várnak a csomagokba. Az ajándékokat a Szapáry út 10. szám alatt lehet leadni, a tervek szerint jövő héten szállítják ki a Tófenék útra. A részletekről a Hajléktalannők Szolnok című közösségi oldalon lehet tájékozódni.

Igazi ünnepet varázsoltak

Tavaly igazi meglepetés volt az ellátottak számra, hogy valóban azt hozta a Jézuska, amit kértek.

– Az adományozás szervezőjének kérésére a szociális munkások az ügyfelekkel egyenként egyeztették, hogy mire lenne szükségük. Az adományozók a listák alapján állították össze a csomagokat, így volt, aki szabadidőruhát vagy papucsot kapott, és mindenkinek jutott édesség is. Az éjjeli menedékhelyet igénybe vevőkről sem feledkeztek meg. Itt a férfiak borotválkozási felszereléseket kaptak, és választhattak sapka vagy kesztyű közül. A nőket nagyobb értékű kozmetikai cikkekkel ajándékozták meg.

– Mivel mindenki megkapta, amit kért, és olyasmihez jutott, amire alacsony jövedelméből az év során nem tudott szánni, így igazi ünnep lehetett a karácsony az ügyfeleinknek – mondta a tavalyi akcióról Hegyi Anita, a Humán Szolgáltató Központ vezetője.

– Nagyon szerencsések vagyunk az adományok szervezőjének személyével, hiszen folyamatosan törekszik a lehető legjobb együttműködésre szolgálatunkkal, és minden esetben figyelembe veszi, milyen szabályok mentén kell végeznünk munkánkat. A járvánnyal kapcsolatos előírások betartásában is partnerre leltünk benne, így az ajándékok átvétele és kiosztása során semmilyen fertőzésveszély nem fenyegeti ellátottjainkat – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában