jótékonyság

2020.12.20. 07:00

Szolnokon mindig jut kenyérből az átmeneti szállóra

Egy teljes hétvégére biztosít kenyeret a hajléktalanszálló lakói számára az a kezdeményezés, melyet egy szolnoki ügyvédnő indított 2018 tavaszán, egy pékség segítségével. Minden pénteken húsz darab, fél kilogrammos kenyeret szállítanak a Humán Szolgáltató Központ átmeneti szállójára, ahol dolgozó, de alacsony jövedelemmel rendelkező lakók élnek. Nekik a friss pékáru nagyon nagy segítség.

Molnár-Révész Erika

Gezim Sefsaliu és Ahmadné dr. Labanics Éva az adománykenyerek átadás-átvételekor, múlt péntek délután, a megyeszékhely Széchenyi városrészében található üzletben. A pékárut egyenesen a Tószegi úti átmeneti szállóra szállítja a kezdeményezés szervezője

Fotó: Molnár-Révész Erika

– Ezen látszik, hogy a héten hét darab kenyeret írattak fel az itt vásárlók, vagyis fizettek ki pluszban – mutatja a szolnoki Széchenyi Pékségben kihelyezett plakátot a jótékonysági akció szervezője, Ahmadné dr. Labanics Éva. Mivel minden héten összesen húsz darab fél kilósra van szükség, most kifizeti a különbözetet, de van olyan hét, amikor nincs erre szükség.

– Három éve indítottam útjára a Kenyeret a hajléktalanoknak! nevű kezdeményezést azzal a céllal, hogy az átmeneti szállókon élő rászorulók lehetőleg minden nap, így hétvégén is friss pékáruhoz jussanak. Ezért minden péntek délután eljövök a kenyerekért, majd kiszállítom az adományt a Tószegi útra – mondja a részletekről.

– Segíteni mindig jó, és kell is – válaszolja mosolyogva arra a kérdésre a pékség tulajdonosa, hogy miért csatlakozott az akcióhoz. Mint megtudjuk, szívesen kapcsolódott be a kezdeményezésbe, hiszen évek óta egyéb módokon is igyekszik segíteni a rászorulóknak.

– Itt, a pékségben is azt tapasztalom, hogy az emberek szeretnek segíteni. Vannak olyanok, akik rendszeresen fizetnek egy plusz kenyeret, ha pedig marad feleslegünk, azt mi ajánljuk fel a fedél nélkül élőknek – mondja Gezim Sefsaliu.

Gezim Sefsaliu és Ahmadné dr. Labanics Éva az adománykenyerek átadás-átvételekor, múlt péntek délután, a megyeszékhely Széchenyi városrészében található üzletben. A pékárut egyenesen a Tószegi úti átmeneti szállóra szállítja a kezdeményezés szervezője
Fotó: Molnár-Révész Erika

A hajléktalanellátást működtető Humán Szolgáltató Központ szívesen fogadja a kenyéradományt.

– A Széchenyi Pékségből péntekenként érkező húsz darab fél kilós kenyereket az átmeneti szállóinkon lakó ügyfelek részére osztjuk ki. A személyenként kapott egy csomag kenyérrel biztosított számukra a pékáru hétvégére. Jelenleg tizenketten élnek az átmeneti szállónkon. A fennmaradó kenyérből az éjjeli menedékhelyet igénybe vevő ellátottjaink részére biztosítunk étkezést. A kenyér mellé több esetben az Iskolatej programból megmaradt, és a Hajléktalansegítő Szolgálat részére felajánlott tejtermékből tudunk osztani igénybe vevőink részére. Mivel minden esetben friss kenyeret kapunk, így a hétvége alatt kiosztott kenyér frissen tartása nem okoz gondot – beszél a részletekről hírportálunknak Hegyi Anita, a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulás Humán Szolgáltató Központjának igazgatója. Hozzáteszi, a jól átgondolt mennyiségnek köszönhetően pont annyi kenyér érkezik, amennyit munkatársaik ki tudnak osztani a hétvége alatt.

A Humán Szolgáltató Központ vezetője hangsúlyozta, a szolnoki átmeneti szállón lakó minden ügyfél rendelkezik jövedelemmel, és saját maguk gondoskodnak ellátásukról. Többeknek munkaviszonya is van, viszont igen alacsony a fizetésük, így nagy segítséget jelent számukra minden adomány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában