Jászkunság

2021.01.23. 20:00

A havi kiadások megfontolt tervezésével kezdhető el a spórolás

Tavaly sokan sodródtak pénzügyileg nehéz helyzetbe megyénkben. Már tavasszal visszaestek a megtakarítások, a bizonytalanság rányomta a bélyegét a szektorra. A második félévre viszont némileg stabilizálódott a helyzet, de sok háztartás így is spórolással kénytelen kezdeni az évet.

P. Pusztai Nóra

Soha sem késő elkezdeni a spórolást! Kis odafigyeléssel megelőzhető a baj

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A december végi töltött káposzta és egyéb ínyenc falatok után januárban több családnál jól át kell gondolni, mire költenek az év első hónapjában. Sokan a menüt is az egyszerűbb és költséghatékonyabb ételek közül állítják össze.

– Bár már az utolsó hónapban megkaptuk a januárra esedékes családi pótlékot, de azt tudatosan mindig félretesszük, hogy könnyebben boldoguljunk. Egyébként is meg szoktuk tervezni egész évre előre a kiadásainkat, legyen szó nyaralásról, hitelekről vagy a felújításról. Igyekszünk minden hónap végén a spórolt pénzünket tartalékolni a nem tervezett esetekre – mesélte a férjével három gyereket nevelő, szolnoki Benedek Péterné.

Soha sem késő elkezdeni a spórolást! Kis odafigyeléssel megelőzhető a baj
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

– A feleségem tavaly elvesztette a munkáját. Szerencsére volt megtakarításunk, így azt kezdtük felélni, majd nyáron a vendéglátásban helyezkedett el. És bár a szokásos nyaralás elmaradt, némileg egyenesbe jöttünk – mondta a martfűi Kelemen Gábor.

A tavalyi bizonytalan helyzet egyébként is rányomta a bélyegét a pénzügyekre, ami a megtakarítási kedven is meglátszott.

– Bár tavasszal visszaesett a befektetések száma, őszre akadtak, akik megtehették és felismerték, a későbbiekben bármikor jól jöhet a legalább fél évnyi jövedelemnek megfelelő összeg. Leginkább a szabad felhasználású megtakarítások száma emelkedett – számolt be tapasztalatairól a Szolnokon független pénzügyi tanácsadóként dolgozó Csinger Csaba.

– A családok egyre nagyobb százaléka nem csak a következő év kiadásait tervezi már meg, hanem távolabbi célokkal is számolnak. A gyerekek taníttatása, illetve a saját gondtalan nyugdíjas évek állnak a központban – hangsúlyozta a pénzügyi tanácsadó.

A szakember szerint minden év elején érdemes áttekinteni a kiadásokat és a bevételeket – mintegy mérleget vonni a korábbi tapasztalatokból.

– Nézzük meg, milyen fix kiadásaink vannak, egyebek mellett például a rezsi, a hitelek, biztosítások! Szem előtt kell tartani, hogy előreláthatólag változnak-e a bevételeink, hol tudunk spórolni, csökkentve a felesleges költéseket. A biztosítások évfordulóját figyelemmel követve, akár sokkal kedvezőbb ajánlatok is elérhetőek – foglalta össze az első lépéseket.

– Hosszú távon sokat segíthet, ha a fix kiadások után megmaradt szabad jövedelem tíz-tizenöt százalékát félre tudjuk tenni, hiszen megfelelő fedezetet jelenthet a váratlan kiadásokra. Tűzzünk ki rövid és hosszú távú célokat! Kalkuláljuk ki, hogy elérésükhöz mekkora összegre van szükség, és reálisan mennyit tudunk félretenni, hogy megvalósuljanak. És persze kezdjük is a spórolást, mert ha nem cselekszünk, nem ér semmit az egész! – tanácsolta Csinger Csaba.

Új év, új remény

Míg az újévi fogadalmak egy része a fogyásra és az alakváltozásra, addig más az anyagi helyzetre vonatkozik. Jobban fizető állás, magasabb bevételek és a kiadások tudatos tervezésének reményében indulnak a januárnak. Az emberek többsége viszont az akciós újságok láttán könnyen elcsábul…

– Különösen év elején próbáljuk meg elkerülni a nagyobb tételek vásárlását, még ha kecsegtető is a kettőt fizet, hármat vihet akció! Nézzük meg, hogy melyik kiszerelés mennyibe kerül! – tanácsolta Csinger Csaba szolnoki független pénzügyi tanácsadó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában