Váczi-Nagy Kata

2021.01.30. 14:00

A megyei levéltár régi iratait varázsolja újjá

Váczi-Nagy Kata régi iratokat, könyveket újít fel. Mutatunk néhány fotót a restaurálás folyamatáról.

Munkatársunktól

Fotó: Mészáros János

A Nemzeti Levél­tár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárának a restaurátor-műhelyében állományvédel­misként dolgozik az Abonyban élő Váczi-Nagy Kata, aki nyugdíjba vonult elődjétől tanulta meg a restaurálás alapjait.

Radírral tisztítja meg a felületet Fotó: Mészáros János

A fiatal anyuka a régi iratok, dokumentumok és könyvek felújítását végzi. Főleg az évtizedek során elszakadt papírok hiányzó részeinek a pótlása ad munkát neki. A megtisztított felületekre speciális anyagot helyez, amit egy miniatűr vasaló segítségével rámelegít az eredeti lapokra. A szennyeződéseket radír segítségével távolítja el a dokumentumokról.

A prés segíti a könyvek újrakötését Fotó: Mészáros János

Munkái közé tartozik a régi iratok és könyvek újrakötése is, melyekhez nagy méretű prést is használ. Az összes munkafázist számítógépen do­kumentálja, hogy később könnyen visszakereshetők legyenek az elvégzett feladatok. Az Országos Levéltár szakmai képzései jelenleg szünetelnek, de már alig várja, hogy részt vehessen rajtuk. Szereti látni, amikor a megsérült dokumentumok újjászületnek a kezei között.

Váczi-Nagy Kata szereti látni a munkája eredményét Fotó: Mészáros János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában