MARTFŰ

2021.01.14. 18:00

Felújítják a régi cipőket: huszonkét lábbelin dolgoznak a szakemberek

A Szentendrei Skanzen munkatársai restaurálják a cipőket, melyek azután a martfűi kiállításon lesznek láthatók.

P. Pusztai Nóra

A város történetét és a helyiek életét is meghatározta a Tisza Cipőgyár. A tárgyi emlékeket mutatja be a hely- és ipartörténeti gyűjtemény, melynek kiállítási anyagát folyamatosan bővítik.

– Korábban negyvenhét cipő restaurálása készült el, most huszonkettőn dolgoznak a Szentendrei Skanzen munkatársai. Pályázati forrásból bővülhet a gyűjtemény – tudtuk meg Asztalosné Kocsis Enikőtől, a művelődési központ vezetőjétől.

– A műtárgyak állapota koruk, illetve a többéves, nem megfelelő raktározási körülmények miatt károsodott, a bőr kiszáradt, a fém alkotórészek rozsdásodni kezdtek, a műanyag elemek, ragasztók elöregedtek.

– A pályázati támogatás segítségével száraz, nedves, illetve vegyszeres tisztítással eltávolítják a port, szennyeződéseket, penészt, javítják a hibákat, konzerválják az alapanyagokat, majd a preventív műtárgyvédelem jegyében minden darabot egyedi betéttel tömnek ki – írták az intézmény honlapján.

– Mindegyik cipő érdekes és különleges számunkra. Bár most a múzeum zárva tart, de amíg a tárlat látogatható volt, jó volt látni, hogy egy-egy újonnan polcra került lábbeli milyen emlékeket idézett fel a betérőkben. Volt, aki a birkózó- vagy a futócipőhöz kötődött, de akadtak, akiknek egy-egy stoplis termék vagy bakancs idézte fel a régi időket. A dorkók és a kismamalábbelik klasszikus slágerek – avatott be a tárlat részleteibe a központ vezetője.

A huszonkét, jelenleg restaurátornál szépülő lábbeli, elkészültük után, a tárlat negyedik termébe, a Tisza Cipő mintabolt árusítóterét idéző polcokra kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában