Patkányinvázió

2021.01.19. 07:00

Hadat üzentek Jászladányon a kártékony rágcsálóknak

Patkányinvázió keseríti meg időről időre a jászladányiak életét. Több helyen lyukat fúrtak a vályogház falába, rendszeresen megrágják a melléképületekben tárolt takarmányos zsákokat. Akadt olyan porta a településen, ahol a házba is bejutottak, a falon mászkáló kellemetlen jószág pedig nem kis félelmet keltett az otthon tartózkodókban. A rágcsálók az utóbbi időben annyira elszaporodtak, hogy az önkormányzat szakember bevonásával települési szintű patkányirtást szervezett.

Illés Anita

Garicsné Holló Hajnalka az udvar és a terményes különböző pontjaira helyezett ki méreggel teli dobozokat

Fotó: Illés Anita

Visszatérő probléma a patkányok időnkénti elszaporodása. Főként ősszel özönlik el a települést. Különösen a lakatlan és elhanyagolt ingatlanoknál, a romos házaknál és azok közelében alakultak ki gócpontok. Ezekre a helyekre egyébként a felelőtlen emberek gyakran illegális hulladékot helyeznek el, a szeméthegyek pedig a patkányok melegágyai.

– A képviselő-testület már többször foglalkozott a problémával – kezdte Bertalanné Drávucz Katalin polgármester.

– Korábban eseti, egy-egy gócpontot érintő rágcsálóirtási akciót szerveztünk. Természetbeni juttatásként támogatást adtunk a lakosoknak az irtáshoz szükséges méreg beszerzésére, ám a siker csak átmenetinek bizonyult. Ősszel újra megindult a patkányinvázió, számtalan lakossági panasz, jelzés érkezett az önkormányzathoz, ezért a testület úgy döntött, hogy szakember bevonásával összehangolt, települési szintű patkánymentesítési akciót hirdetünk – mondta a polgármester.

Ennek keretében az ingatlantulajdonosok díjmentesen igényelhették a beavatkozást a saját, illetve a szomszédos ingatlanra is, ha ott patkányt észleltek.

Mintegy ötszáznegyvenhét lakott és háromszáz lakatlan ingatlanra jelentettek be igényt a lakosok.

A feladattal megbízott egészségügyi kártevőirtó- és fertőtlenítő vállalkozó november végén megkezdte a rágcsálóirtást. A főkezelés során erős patkányméreggel teli dobozokat helyezett ki a kijelölt helyszínekre.

– Nagy igény mutatkozott a kártevők visszaszorítására, a közterület-felügyelethez napi szinten futott be panasz a rágcsálók miatt – erősített rá Garicsné Holló Hajnalka közterület-felügyelő.

Garicsné Holló Hajnalka az udvar és a terményes különböző pontjaira helyezett ki méreggel teli dobozokat
Fotó: Illés Anita

– Saját magam is érzékeltem a problémát. Többször előfordult, hogy a patkányok kirágták a melléképületben tárolt terményes zsákot, ezért egy idő után műanyag hordót vásároltam. A szomszéd épület falába pedig lyukat fúrtak – osztotta meg a tapasztalatait.

A korábban vásárolt, kiskereskedelmi forgalomban kapható patkányméreg nem bizonyult hatásosnak.

– Az udvar több pontjára kihelyeztem már a szakembertől kapott méreggel teli dobozt. Megesett, hogy napokig nem nyúltak hozzá a rágcsálók, míg máskor üres ládákra bukkantam. Bízom benne, hogy ez a módszer hatásos lesz, és nem térnek vissza a „hívatlan vendégek” – tette hozzá.

A köztisztaság javítását is célul tűzte ki az önkormányzat

– Az önkormányzat által szervezett települési szintű patkánymentesítés sokkal többe kerül, mint az egy-egy gócpont felszámolását célzó módszerek – emelte ki Bertalanné Drávucz Katalin.

A rágcsálóirtásra hatmillió forintot fizetett ki a település a vállalkozónak. A főkezelés és az utókezelés után indokolt lenne még egy kezelés, ám decemberben már nem tudta bevállalni az önkormányzat, mert nem volt rá pénz. Januárban kellene még egy utókezelést megrendelni. Nem csak az önkormányzaton múlik a probléma megoldása – hangsúlyozta a polgármester. Ha az illegális szemetelők nem helyeznék el a szemetet, akkor nem alakulnának ki a gócpontok. A beavatkozáson túl a patkányok visszaszorításában fontos többek között a köztisztaság további javítása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában