Jászkunság

2021.01.23. 19:00

Idősebbeknél szövődményekkel is járhat a nátha

Bár most a koronavírus-járvány foglalkoztat mindenkit, azért ne gondoljunk mindjárt a legrosszabbra, ha megfázásos tüneteket tapasztalunk. Mert ugye a náthának is most van a szezonja.

Munkatársunktól

A meghűlésnek is ezekben a hetekben-hónapokban van szezonja, érdemes odafigyelni egészségünkre

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A meghűlés, más szóval nátha vagy megfázás, a felső légutak heveny vírusos fertőzése következtében alakul ki. Ilyenkor a vírusok megtelepszenek a nyálkahártyában, emiatt jönnek létre a jellegzetes helyi és általános tünetek. Legfontosabb rizikófaktornak az immunrendszer legyengült állapotát tekintjük. Ezért is gyakori a meghűlés a téli hónapokban, amikor szervezetünk kevesebb vitaminhoz, napsütéshez, mozgáshoz jut.

A meghűlésnek is ezekben a hetekben-hónapokban van szezonja, érdemes odafigyelni egészségünkre
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Hidegben gyakrabban alakul ki felső légúti fertőzés, mivel ilyenkor az immunrendszer gyengül, a hidegnek kitett területek vérellátása romlik. Hideg levegőn tartózkodás során az orrnyálkahártya vérellátása is romlik, hőmérséklete is csökken – kedvezve a vírusok szaporodásának.

A vírusok elsősorban cseppfertőzéssel, köhögéssel, tüsszentéssel terjednek, de nem elhanyagolható a kontaktúton való terjedés sem.

Tenyerünkbe köhögve, tüsszentve egy kézfogás vagy a közös számítógép használata által, főként a higiénés szabályok betartásának figyelmen kívül hagyása esetén átadhatjuk a fertőzést.

Közönséges esetben néhány nap, egy hét alatt a panaszok mérséklődnek, majd kezelés nélkül is megszűnnek. Jelentősége leginkább abban rejlik, hogy arra a néhány napra az életminőséget jelentősen rontja, illetve hajlamosító tényezők esetén szövődmények léphetnek fel. Ha a tünetek három napon belül nem enyhülnek, panaszai súlyosak és évente több mint háromszor jelentkezik megfázás, érdemes orvoshoz fordulni.

A nyugalmas, egyenletes hőmérsékletű otthoni környezet, ágynyugalom gyorsítja meg leginkább a gyógyulást.

Persze a tüneti szerek alkalmazása a legtöbb esetben nem nélkülözhető. Orrcsepp, torokfertőtlenítő készítmények, vitaminok, köptető használata a legáltalánosabban elterjedt kezelési mód. Jelentősebb a megfázás kockázata legyengült állapotú, idős, más alapbetegségben szenvedő egyéneknél, illetve gyermekek esetében. A meghűlés következtében az arra hajlamos betegeknél nem ritkán arcüreg-, középfül- és tüdőgyulladás alakulhat ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában