probléma

2021.01.13. 17:30

Saras, gödrös utak nehezítik a közlekedést Cibakházán

Térdig érő sárban járnak a cibakházi Öregszőlő I. és Újszőlő II. utca lakói. Habár betonozott járda van, autóval nehézkesen lehet eljutni a házakig. A feleségével három kisgyermeket nevelő Nemes Rolanddal végigjártuk az említett szakaszt, aki megmutatta nekünk a legkritikusabb pontokat.

P. Pusztai Nóra

Nemes Roland mutatja az egyik legsárosabb cibakházi, Öregszőlő I. névre keresztelt utcát, melynek rendbetételére fedezet híján még várni kell

Fotó: P. Pusztai Nóra

Járhatatlan utakról panaszkodnak a faluban élők. Néhol tengelyig merül az autó a sárban. Az Öregszőlő I. és Újszőlő II. utca lakói homokkal, cseréppel és egyéb törmelékkel töltögetik fel a mélyedéseket. A kukásautó is csak az utca feléig tud behajtani.

Nemrégiben az is előfordult, hogy a betegszállítók több száz méteren át a járdán tolták a hordágyon fekvő beteget.

A feleségével és három gyermekével az utcában élő Nemes Roland is mindennap megküzd azért, hogy eljusson a falu központjáig, a munka mellett a fiait is iskolába kell hordania.

Nemes Roland mutatja az egyik legsárosabb cibakházi, Öregszőlő I. névre keresztelt utcát, melynek rendbetételére fedezet híján még várni kell
Fotó: P. Pusztai Nóra

– Látszik, hogy semmi alapja nincs az útnak, meg van süllyedve az egész. A padkák legalább tíz centi magasak, így nem tud lefolyni a víz, kapával helyenként már le is nyestem, kis árkot vágva, de nem sokat segített – mondta Roland, aki végigvezetett bennünket az érintett szakaszon.

Az említett utca központhoz közel eső fele aszfaltos, majd murvás, később homokos, míg a legvége szinte járhatatlan sártenger.

Többször vontatták már ki egymást a házsoron élők.

– Olyan sár és legalább ötven centis gödrök vannak, hogy félő, elveszik bennük az autó – magyarázta, mutatva az utat. – Egyre rosszabb a helyzet, már Tiszaföldvár felé kezdtünk el kijárni egy utat, de az mégsem megoldás, ahogyan az sem, hogy van egy autónk, amit nem merünk használni az útviszonyok miatt – emelte ki.

Hozzátette: mindenki igyekszik a maga módján rendben tartani és tölteni a háza előtt lévő részt, de ez sem biztonságos. Az utcában élők elmondása szerint többször jelezték már a problémát az önkormányzatnak, de legtöbbször az a válasz érkezett, hogy nincs rá pénz, illetve kapacitás.

– Az elsődleges probléma az, hogy nem tisztázottak a tulajdonviszonyok, az önkormányzat nem pályázhat olyan út felújítására, ami nem a sajátja. Egy része például a telkekhez tartozik. És bár tudjuk, hogy nagy szükség lenne a korszerűsítésre, önerőből nem tudjuk rendbe tenni – felelte megkeresésünkre Hegyes Zoltán polgármester.

Mindenképp végigjárjuk a jelzett szakaszt, ha a sár szikkad, tolólappal végigmehetünk rajta, de ez is csak átmeneti segítség az utcában élőknek.

– A járdafelújításból származó betont gyűjtögetjük, amit ledarálva a megjelölt szakaszra hordathatunk majd, ám ez is igen magas összeg – mondta, kitérve a költségvetésre, melyre nagy hatás­sal van az iparűzési adó kérdése.

– Nem tudom azt mondani, hogy a javítást vagy bármiféle nagyobb munkálatot betervezzük a költségvetésbe, hiszen egyelőre nem tudjuk, hogy milyen összegből gazdálkodhatunk. Sürgetnénk, hogy tájékoztatást kapjunk, hiszen addig nem tudunk előre lépni – hangsúlyozta Hegyes Zoltán.

Fejtörést okoz a bérek kifizetése

A kistelepüléseken az iparűzési adók elvonásának kérdése az egész költségvetést befolyásolja. A cibakházi önkormányzatnak is szüksége lenne kompenzációra.

– Korábban a gépjárműadó elvonását még tudtuk kezelni, kicsit összébb húztuk a nadrágszíjat, és boldogultunk, lakossági adóként ezt leginkább pályázati önerőre fordítottuk. Az iparűzési adóval már más a helyzet, hiszen ez a működésre ment. E nélkül annyi pénzünk sincs, hogy a béreket kifizessük, nemhogy fejlődésre – festette le a helyzetet Hegyes Zoltán polgármester.

Hozzáfűzte, amíg ez nem tisztázódik, semmilyen fejlesztést nem ígérhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában