Tervezés

2021.01.03. 07:00

Látogatóközpont épülhet Cserkeszőlőn

Jó ütemben halad a Cserkei Piknik projektben a Víz útja tematikus útvonal tervezése. Pályázati forrásból Cserkeszőlő több pontját érintő program kialakításán dolgoznak, mely során az 1943-ban fúrt egyes kúthoz látogatóközpont is épül. Az önkormányzat a község határában lévő Nagy-Fertő zsiliprendszerét is felújítaná.

P. Pusztai Nóra

Nem csak a fürdőben használják a termálvizet

Forrás: Beküldött fotó

A tiszazugi település az ötvenes években vált önállóvá, területén különböző mélységekben és hőfokokban találtak termálvizet. Az ország egyik legmélyebb kútját 1943-ban fúrták, több mint kétezer-háromszáz méter mély. A legmagasabb hőfokon – kilencvenhat Celsius fokon – felszínre törő termálvizet sikerült megtalálni, mára már közel hetven fokos és nem használják a fürdőben.

– Terveink között szerepel az egyes kút rendbetétele és felújítása, pályázati forrásból látogató központot létesítünk a közeljövőben – mondta Gál Bertalan, a Cserkeszőlő Fürdő- és Gyógyászati Központ vezetője.

Nem csak a fürdőben használják a termálvizet
Fotó: Beküldött fotó

A Cserkei Piknik pályázat részeként a Szinyei-Merse kúriát is bemutatják. Az útvonal az egész települést behálózza majd.

– A kúria felújításának első szakasza a végéhez közeledik, borászati élményekkel összekapcsolva ajánlanánk vendégeinknek – fejtette ki.

A természetközeli élmények sem állnak távol településtől. Legyen szó kerékpározásról, nordic walkingról vagy egy egyszerű családi sétáról. A község központjától néhány kilométerre találhatóak az Európában egyedülálló Aranyosi tölgyesek, melyek némelyike háromszázéves. A Nagy-Fertő különleges élővilága is kuriózumnak számít. Sajátos mikroklíma és élővilág jellemző rá, madarak is kitelelnek.

– Az elhasználódott vizet a Cserke-csatornán keresztül engedjük le egy L alakú tóba. Mivel magas hőfokú, korábban jellemző volt rá, hogy télen sem fagyott be – magyarázta.

Az utóbbi időben a vízszint lecsökkent, a képviselő-testület a zsilip felújításáról döntött, ötmillió forintot költenek rá a jövőben.

– A település vezetősége és a turisztikai ágazat szereplői dolgoznak azon, hogy a nagy múltú fürdő mellett egyéb természetközeli attrakciókat is felvonultassanak a kínálati palettán. Számtalan kiaknázatlan lehetőség van még Cserkeszőlőn – utalt a fejlődés útjára a fürdővezető.

Fűtésre is használják a termálvizet

A kétezres években fúrták a hármas számú kutat, a munkálatok még a település korábbi polgármestere, Szokolai Lajos kezdeményezésére indultak a központban, ahol azóta is egy jellegzetes épületben működik.

– Több, mint nyolcvan fokos a víz, ami jelenleg táplálja a fürdőt és ellátja a hőszolgáltatási tevékenységet – mondta Gál Bertalan, a fürdő vezetője. Hozzátette: minden Cserkeszőlőn működő kút pozitív, ami azt jelenti, hogy nem igényel szivattyúzás, legnagyobb előnye a költséghatékonyság. A víz zárt rendszerben kering, a hivatal, a bölcsőde és egyéb intézmények fűtésére használják. A különböző szállásadókhoz is bevezették, hasznosítva a hőt, spórolva a fűtési költségeken. A kiadó apartmanok jelentős részében saját termálvíz csappal élvezhetik a víz áldásos hatását.

Mire a mélyből feltörő víz a fürdőbe ér lehűl, így akár hígítás nélkül is felhasználható, ezzel a gyógyító hatása még eredményesebb.

– Legendák is születtek arról, hogy volt, aki tolószéken jött és saját lábán ment el. Számtalan visszajelzés érkezett, akik igazolni tudják, hogy valóban jó a hatása, a gyógyvíz minősítéshez egyébként is komoly kritériumrendszernek kell megfelelni – fogalmazott a fürdővezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában