Jászkunság

2021.01.01. 17:30

Már hónapok óta nem ölelhették meg szeretteiket

A koronavírus-járvány miatt szeptember elejétől ismét látogatási tilalom lépett életbe a bentlakásos szociális intézményeknél. Az ünnepek idején ez fokozott lelki terhelést jelent, hiszen az idősek otthonában élők már hónapok óta kénytelenek nélkülözni szeretteik közelségét. Éppen ezért a megyénkben található települések is próbálják segíteni a kapcsolattartást a hozzátartozókkal.

Munkatársainktól

Forrás: MW

December elsejétől egy átlátszó plexivel elválasztott, fedett és fűtött mobilházban biztosítják az idősek látogatását a jászfényszarui önkormányzat fenntartásában működő gondozási központ udvarán. Mint arról hírportálunkon már korábban beszámoltunk, a „látogatóházat” úgy alakították ki, hogy az megfelel a szigorú járványügyi szabályoknak.

Az újszászi Zagyvaparti Idősek Otthonában is betartják a teljes látogatási és kijárási tilalmat a lakók védelme érdekében. Dobozi Róbert polgármestertől megtudtuk, hogy eddig két módon tudták tartani a kapcsolatot a lakók a hozzátartozóikkal. Az egyik a telefon, ami minden osztályon megtalálható.

– A másik lehetőség, hogy van egy hátsó erkélye a kastélyépületnek, ahová a jó időben egyébként is ki szoktak ülni napozni és levegőzni az idősek. Alatta pedig, az intézmény területén kívül, húzódik egy nyári gát – fejtette ki Dobozi Róbert.

– Az otthon mentálhigiénés csoportjának az az ötlete támadt, hogy jó idő esetén az időseket egy megbeszélt időpontban kitolják az erkélyre, így láthatják a hozzátartozóikat, és tudnak is beszélni velük.

– Ezt a módszert a népegészségügy is jóváhagyta – részletezte a polgármester, aki hozzátette, sokan élnek ezzel a lehetőséggel, de ez még mindig kevés, hiszen ágyban fekvő betegek is vannak, illetve rossz idő esetén ez a lehetőség nem jöhet számításba. A telefon sem a legjobb megoldás, hiszen a régi kastélyépületben nagyon vastagok a falak, ezért szakadozik a vonal.

– A hozzátartozók jelezték, hogy a gyenge térerő miatt nagyon nehezen tudják digitálisan tartani a kapcsolatot az otthon lakóival. Karácsony közeledtével pedig ez fokozott lelki terhelést jelentett nekik és az időseknek egyaránt, hiszen a látogatási tilalom miatt sokan már hónapok óta nem láthatták szeretteiket – világított rá Dobozi Róbert.

– Ezért december első felében három tabletet vásárolt az önkormányzat, a hozzá tartozó SIM kártyát pedig egy külső internet jeladóban lehet elhelyezni, amit az adott szobában az ablakban is el tudnak helyezni, így stabilabb jelet biztosít. Ennek segítségével Viberen, Messengeren és Skype-on is tudnak beszélni az otthon lakói a hozzátartozóikkal.

A városvezető hangsúlyozta, dacára annak, hogy az új eszköz önálló telefonszámmal is rendelkezik, továbbra is csak az ügyeletes gondozóval egyeztetett időpontban lehet fölhívni a készüléket.

A megyeszékhelyen a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézménye (SZKTT ESZI) három telephelye négy bentlakásos otthonában közel háromszáz idős ember lakik életvitelszerűen. A Vízpart körúton immáron három épületben, továbbá a Kaán Károly úton és az Abonyi úti Gondozóházban.

A látogatási és kijárási tilalom ellenére csomagok leadására van lehetőség, azok kétnapos „pihentetés” után jutnak el a lakókhoz.

Horváth Erika, az intézmény vezetője elmondta, az idős emberek saját telefonjaikon, okoskészülékeiken, notebookjaikon keresztül tartják a kapcsolatot a külvilággal, a szeretteikkel. Akiknek nincsenek efféle készülékük, azok számára a személyzet biztosít eszközöket, akár a sajátjukat is átadják erre a célra. Az SZKTT ESZI vezetője arról is beszámolt, hogy legújabban forrásokat keresnek arra a célra, hogy a szépkorúak számára biztonságos, érintésmentes kapcsolattartás biztosításához látogatói pontot létesítsenek.

Házi süteményekkel készültek

A huszonhét ellátottnak férőhelyet biztosító Tiszainokai Gondozási Központban a tavasszal is jól bevált módszerekhez tértek vissza, bár az ölelések nagyon hiányoznak.

– A gondozottak többségének lehetősége van, hogy videóhívásokkal, telefonon tartsa a kapcsolatot a hozzátartozókkal. A rokonok nagyon pozitívan és rugalmasan állnak a jelenlegi rendszerhez. Azt erősítjük a bentlakókban és a családtagokban is, hogy ha már eddig kibírtuk, tartsunk még ki egy kicsit – mondta Kupeczki Krisztina, a központ vezetője.

– Az idősek is nagyon fegyelmezetten viselik a helyzetet. A kereteken belül, amit lehet, mindent kihasználunk. Igyekeztünk minél családiasabban feldíszíteni a szobákat, a karácsony közeledtével pedig házi süteményekkel készültünk. Szeretnénk mindent megtenni, hogy jól érezzék magukat a lakók, de nagyon nehéz, már nagyon várjuk a végét – mondta bizakodóan.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában