JÁSZKUNSÁG

2021.01.26. 11:30

Mit tegyünk, ha alvászavartól szenvedünk?

Manapság rengetegen szenvednek alvászavarral. A problémáról és megoldásairól Dr. Terray-Horváth Attila szomnológussal beszélgettünk.

Pető Márk

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

– Sokféle alvászavar létezik. Ha két nagyobb csoportra szeretnénk ezeket bontani, akkor beszélhetünk aluszékonyságról és álmatlanságról – kezdte dr. Terray-Horváth Attila szomnológus. Amikor alvászavarról beszélünk legtöbben az álmatlanságra gondolnak, más néven inszomniára. Ez az az állapot, amikor az illető nem tud vagy nehezen képes elaludni, ha alvás közben többször ébred fel, ha ébresztőóra jelzése előtt ébred fel vagy ha úgy érzi, hogy nem is alszik.

Az elsődleges inszomnia már gyerekkorunkban jelentkezik, ez azonban nagyon ritka. Az inszomnia egy roppant összetett állapot, a megoldása éppen ezért nagyon bonyolult.

– Először is fel kell térképeznünk, hogy a páciensnek milyen alvásszokásai vannak, mióta nem alszik és mik voltak ennek a kiváltó okai, ha egyáltalán lehetséges azokat azonosítani. Fennáll-e pszichés probléma, mint például szorongás, stressz, depresszió, de befolyásolható tényező lehet az életmód is. Olyan dolgok is okozhatnak inszomniát, mint a túlzott élénkítőszerek, a koffein, a drogok, a dohányzás, vagy akár az éjszakai sportolás. Ha megvannak a szükséges információk, akkor a szomnológus puzzleként rakja össze a képet a páciens számára, és tanítja újra az alvást. Ez egy lassú folyamat is lehet, így muszáj türelmesnek lenni – mondta el hírportálunknak a szakember.

Van az agyunknak egy ébresztő és egy altató rendszere, alvás közben ennek az egyensúlya áll fenn. Előbbi biztosítja a test regenerálódását, utóbbi lehetővé teszi, hogy ha veszélyben vagyunk képesek legyünk azonnal felébredni és menekülni.

– Az agyunk képes kell hogy legyen arra, hogy aludjunk, azaz, hogy kikapcsoljon a rendszer. Fontos, hogy ne engedje be a külső ingereket, hogy lelassítsa a szívritmusunkat, ellazítsa az izmainkat és ezáltal nyugalmi állapotba kényszerítsen minket. Ezek életfontosságúak az emberi test működéséhez. Ugyanakkor képesnek kell lennie arra is, hogy bármikor fel is tudjon ébreszteni minket, például vészhelyzetben – részletezte.

Az inszomniát elsősorban azzal magyarázzák, hogy ez az ébresztő rendszer túlaktiválódik, tehát egy hiperébredékenység áll fenn, a stressz, a frusztráltság, a szorongás, a félelem pedig csak megerősíti ezt. Az új típusú gyógyszerek is már erre irányulnak, a régi nyugtatók általánosságban altatnak, a legújabb altatók azonban próbálnak az ébresztő rendszerre hatni.

– Nagyon sok ember küzd alvászavarral, nagyon sokan keresnek fel minket. Pontos számokat nem lehet mondani, de szinte minden ember életében előfordul az inszomnia. Egyelőre kevés alváslabor van, ennek következtében pedig hónapokat kell várni, mire valakit megvizsgálnak – tette hozzá Terray-Horváth Attila.

Másik gyakoribb probléma az alvási apnoe szindróma, vagyis az alvás alatti légzőzavarok. Ilyen például, ha valaki erősen horkol vagy ha éjszaka felhorkant és kapkodja a levegőt.

Dr. Terray-Horváth Attila szomnológus szerint az alvászavar egyik legfőbb kiváltója a stressz.
Fotó: Beküldött fotó

Az alvászavar legfőbb okozója a stressz, azonban genetikai okokból ez nem mindenkinél alakul ki.

Az alvászavar feltérképezésében segítségünkre lehetnek az alvásfigyelő monitorok, valamint a speciális applikációk. Az interneten is egyre több alváshigiéniás tanácsot lehet találni. Ha ezek nem működnek, akkor jöhetnek a gyógyhatású készítmények a patikából, ha viszont ez sem segít, akkor fel kell keresni egy alváslabort.

A koronavírus, mint minden mást az alvást is megnehezíti.

– A Covid-19 miatt biztos vagyok benne, hogy több embernél alakult ki alvászavar – mondta a szomnológus. – Az inszomnia és a Covid kapcsolata, hogy az emberek kizökkennek a mindennapi ritmusukból, ha home office-ban kell dolgozniuk, nem fog úgy felkelni reggel, ahogy szokott, ennek köszönhetően pedig megváltozik az alvásritmusa, szokása, ami már önmagában alvászavart okozhat. Ha később kel fel, nem tud majd elálmosodni és később fekszik le – részletezte a szakember.

– Komoly stresszt és szorongást okozhat a jelenlegi helyzet, hiszen többen elveszítették a munkájukat, nem tudnak pénzt keresni és nem tudni, hogy meddig marad ez az állapot. Azoknak sincs egyszerű helyzete, akik rendszeresen sportoltak, hiszen bezártak a konditermek, kevesebbet mozognak, többet esznek és pluszt súlyt szednek fel, a súlyfelesleg pedig alvási apnoe-t fog kialakítani.

Mit tehetünk az alvászavar ellen?

– Ha jobban szeretnénk aludni, elengedhetetlen az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás, a sportolás, valamint egy rendszer szerint kell lefeküdni és felébredni. Nem szabad a munkából egyből az ágyba kerülni és az ágyban dolgozni sem. Fontos, hogy mentesítsük magunkat a stressztől. Persze olykor ha bármit teszünk ellene, bárhogyan próbáljuk befolyásolni akkor is kialakulhat az alvászavar, ilyen például a narkolepszia és az alvajárás. Ha az alvászavarral nem tudunk megbirkózni, ne halogassuk, forduljunk szakemberhez!

Borítóképünk illusztrációfotó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában