Szolnok

2021.01.25. 14:00

Nagy Marianna szerint a lovak segíthetnek a stressz leküzdésében

Életünk szinte minden területére hatással van a koronavírus járvány. Ezekben a nehéz időkben természetes, hogy erősödhet bennünk a félelem, a szorongás és a bizonytalanság érzése. Testi egészségünk védelme mellett nagyon fontos, hogy lelki immunrendszerünkre is odafigyeljünk. A pandémia mentális hatásairól, stresszkezelési módszerekről beszélgettünk Nagy Marianna, szolnoki mentálhigiénés szakemberrel.

Illés Anita

Nagy Marianna mentálhigiénés szakember szerint a lovas lét megkerülhetetlen része az önismeret

Fotó: Mészáros János

– Közel egy éve élünk együtt a koronavírus-járvánnyal. A rendkívüli helyzet hogyan hatott mentális egészségünkre?

– Nemrégiben olvastam egy felmérést, amit az ELMA Kutatóintézet hat európai országban végzett a Lelki Egészség Világnapja alkalmából. A kutatás egyértelműen kimutatta, hogy a járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először.

– A kijárási korlátozások, az egymástól való elzártság, a kulturális és szabadidős programok hiánya jelentősen emelték a szorongásos szintünket, a kimaradottság érzésünket. Elérhetetlenné váltak azok a közösségi események is, amelyek egyértelműen hozzájárulnak a mentális egészségünk védelméhez.

Az átalakult egészségügyi ellátási rendszer miatt sokan nem tudtak elbúcsúzni a haldokló szeretteiktől.

– Sokaknál jelentkezett álmatlanság, alvászavar, energiahiány vagy gyengeség, szomorúság, túlzott aggódás, félelem, pánik- és szorongásos rohamok. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy a pandémia egy globális krízist idézett elő az életünkben.

Milyen stresszkezelési módszerek segíthetnek a szorongás csökkentésében, a stresszel való megküzdésben?

Számos stresszkezelési technika létezik. Ezeket mindig egyénre szabottan keressük meg. Ilyenek lehetnek például a légzőgyakorlatok, a relaxáció, a testmozgás, valamilyen kreatív tevékenység, hobbi.

Nagyon fontos, hogy a napi és heti kötelező teendők tengerében legyenek olyan órák, napok beiktatva, melyek során azzal foglalkozhatunk, amiben igazán örömünket leljük.

– Összességében elmondható, hogy a megfelelő napirend kialakítása valamint önmagunk megismerése és saját jelzéseink észrevétele, figyelembevétele révén tudunk a leghatékonyabban megküzdeni a minket érő különböző erősségű és tartósságú stresszel. Ahhoz, hogy a megfelelő stresszoldó technikákat és módszereket kiválaszthassuk és begyakorolhassuk, javasolt lehet szakember segítségét is kérni.

– Életének régóta fontos részét jelentik a lovak, jelenleg lovas oktatónak tanul. Emellett Tibeti hangtálas kezeléseket tart egyénileg és csoportos formában is.

Szerencsés helyzetben vagyok, hogy lovak közelében dolgozhatom és emellett Tibeti hangtál kezeléssel is foglalkozom. Mindkét terület hatékony segítség a stresszkezelésben. Lovak közelében szembesültem azzal, hogy a lovas lét megkerülhetetlen része az önismeret.

Nagy Marianna mentálhigiénés szakember szerint a lovas lét megkerülhetetlen része az önismeret
Fotó: Mészáros János

A gyökerek, amelyek a lovakhoz kötnek bennünket sokkal mélyebben vannak, mint ahogy azt először feltételeztem.

Az okok mind a természetben, mind az állatokhoz való kötődésünkben rejlenek.

A lovas foglalkozások során kapcsolódunk a természethez és egy másik élőlényhez, ami sokkal nagyobb, mint mi, önálló gondolkodással és akarattal rendelkezik. Ez adja a lovas sportok összetett, finom dinamikáját.

Hogyan tudom elérni, hogy egy ekkora erőtöbblettel rendelkező élőlény rám figyeljen és akarjon együtt dolgozni velem. Ló közelében nem tudok másra figyelni, csak arra, ami köztünk történik, hiszen aktív jelenlétre van szükségem az együttműködés megtartásához. A lovakkal való munka során bővülnek a megküzdési stratégiáink, amit a hétköznapok során is kamatoztathatunk.

Hogyan hatnak testünkre, lelkünkre a tibeti hangtálak?

A tibeti hangtál néven ismert rezgőtálakat ősidők óta használják a keleti kultúrákban gyógyítási, meditációs és egyéb relaxációs célokra. Ugyanilyen célból még ma is használatban vannak a Himalája kolostoraiban és Ázsiában sok helyütt.

Elcsitítják, tisztázzák és fókuszálják meditálás közben a gondolatokat és az érzelmeket.

Gyakran kísérik velük a vallási szertartásokat is. Vibrációjuk felébreszti a sejtek emlékezetét és gyógyító energiákat szállít a szervezet minden részébe. Már egyre több kórház pszichiátriai osztályán, gyógyintézmények rehabilitációs részlegén, szociális ellátó intézményekben, valamint az egyre népszerűbb wellness és spa centrumokban is találkozhatunk velük. A hangtál hangja, a nyugodt lebegő ritmusával hat ránk, és harmonizálja testünket, lelkünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában