tilalom

2021.01.06. 07:00

Orvhorgászokat fogtak a megyei halőrök

A karácsonyi időszakban is sokan kilátogattak a folyókhoz, tavakhoz. Sajnos most is akadtak olyanok, akik munkát adtak a halőröknek.

Kovács Berta

Tilalom alatt álló területen fogták ki a halakat

December huszonhetedikén a Tiszán sikerült lefülelni egy orvhorgászcsapatot. A szabálytalankodók cseppet sem sportszerűen pecáztak: horgászati tilalom alatt álló területen fogtak ki, és tartottak meg halakat.

Donkó Péter, a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének titkára elmondta hírportálunknak, hogy szolgálatot teljesítő halőrük észlelte a védett vermelő helyen horgászó, gyanús személyeket. Mivel öten voltak, rendőri segítséget kért az intézkedéshez. A gépjárművüket is átvizsgálták, és a csomagtartóból öt darab, közel tizenhat kilogramm összsúlyú csuka, valamint egy busa került elő.

A vermelőhelyeken pecázni bűncselekménynek számít

– A tetten ért orvhorgászokra a Halgazdálkodási Hatóság bírságot szab ki, ám ezen túlmenően a rendőrhatóság is eljárást kezdeményez ellenük. A vermelőhelyeken való horgászat ugyanis bűncselekménynek számít. A tilosban járók így kétszeresen is rosszul jártak – hangsúlyozta Donkó Péter.

– A horgászat megkezdése előtt a horgász köteles a helyi horgászrendről tájékozódni, mindenkinek saját felelőssége, hogy tisztában legyen az adott területre vonatkozó szabályokkal. Szokás arra hivatkozni, hogy nem tudta az illető, hogy tiltott területről van szó, de ez nem elfogadható kifogás. Ez esetben pedig egyértelműen látszott, hogy nem tévedésből próbálkoztak pont ott. A becsületes horgász nem dugja el a kifogott halat, ők pedig elrejtették a gépjárműben, az autóval pedig egy kilométerre parkoltak le.

A csomagtartóból élve kerültek elő a halak, holott a harminc centiméter feletti példányokat csak leölve szabad elvinni a vízpartról – részletezte a szövetségi titkár.

Mozgóképet is tudnak készíteni a halőrök

A csukákat és a busát szerencsére nem sokkal a megtalálásuk előtt rejthették el, így jó állapotban voltak. Számukra szerencsésen végződött a történet: visszahelyezték őket a Tiszába. El is úsztak a mélybe...

A halőrök hétvégén és ünnepeken is járőröznek, nem volt kivétel ez alól a szilveszter és az újév napja sem. Eszközeik segítségével a védett területeket huszonnégy órában megfigyelés alatt tudják tartani, a tilosban járókról bizonyítékként szolgáló álló és mozgóképeket tudnak készíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában