restaurálás

2021.01.08. 07:00

Szolnok különleges dísze lett a megszépült belvárosi templom

A közelmúltban ért véget a belvárosi Szentháromság-templom felújítása, ám a hozzá tartozó rendház renoválásán még dolgoznak a szakemberek. A templomi munka befejeztével láthatóvá vált az épület sokáig rejtett falfestménye. Emellett régi fényükben tündökölnek az oltárok, és befejeződött a padok restaurálása is.

Hartai Gergely

Gáspár István szolnoki plébános online is várja a híveket

Fotó: Mészáros János

– December 13-án tartottuk a felújítás utáni első szentmisét a belvárosi templomban. Erre az időpontra készült el a hajóban lévő valamennyi mellékoltár. Illetve a padok és az épület padlózatának rendbetétele egyaránt – mutatta meg hírportálunknak a munkálatok eredményét Gáspár István.

A templom plébánosa elmondta, időközben elkészült az új világítás is, ahogyan a gyóntatószékek és a templomhajó falfestményeinek teljes felújítása szintén megvalósult

– Új vagyok még itt, mégis nagy vágyam, hogy a szentély renoválása is megtörténjen, hiszen így lesz teljes minden. Itt egyebek mellett a festés helyreállítása várat magára – fűzte hozzá az atya, aki hangsúlyozta, hátra van még a padok fűtése, melyet várhatóan még az év első felében kialakítanak.

A barokkos mintákkal ékesített szószék és környezete is megszépült
Fotó: Mészáros János

Immár teljes egészében tündököl az orgona mögött felfedezett, száraz meszes technikával készült falfestés, a Krisztus feltámadását megörökítő szekkó. A késő barokk alkotásról továbbra is nehéz pontos adatokat közölni, a kutatók szerint valószínűleg a tizennyolcadik század legvégén vagy a tizenkilencedik század elején festették meg.

A képen egy szarkofág látszik, amelynek a fedele félredőlt. Körülötte pedig római katonák ámulnak a feltámadás láttán. A 2019 decemberében helyreállított bibliai témájú ábrázolásról közben bizonyossá vált, hogy az alkotást sohasem mutatták be azután, hogy 1909-ben javították a belső tér felső részének emlékeit.

– A felújítás előtti állapotában sajnos nem láthattam a templomot, de sokan mondják, hogy az orgona mögötti szekkó eddig fedve volt. Nagy öröm, hogy már gyönyörűen látható – fűzte hozzá Gáspár István.

Bár a templomi munkák véget értek, a rendházban még mindig ég a szakemberek keze alatt a munka. Tennivaló pedig bőven akad.

A belső terek mellett az épület külsejét is helyreállították
Fotó: Mészáros János

– Az épülethez csatlakozó rendház egyelőre építési terület, ahol még hónapokig dolgoznak. Ellenben lakhatóvá vált a helyszín, így paptársaimmal már beköltözhettünk – tudtuk meg. István atya ezután az elkövetkezendő időszak terveit osztotta meg hírportálunkkal. Mint mondta, a szakrális épület orgonája alapos tisztításra szorul. A probléma megoldásánál ezért olyan támogatók segítségében bíznak, akikre számíthatnak a munkálatok során.

Gáspár István plébános mutatta be a szépen felújított belvárosi nagytemplomot
Fotó: Mészáros János

Korábban teljesen átfestették

Máthé György korábbi esperesplébános két éve jelentette be, hogy mintegy 1,3 milliárd forintból újul meg a belváros emblematikus temploma. A felújítás látványos része az oldalsó faemlékek és a padok állapotának felmérésével kezdődött. A szakértők az elsők között végezték el a Páduai Szent Antal-oltár elemzését.

Itt egyebek mellett azt vizsgálták, hogy a tárgyon milyen beavatkozásokat végeztek el története során. Kiderült például, hogy az eredeti márványozás más színű volt, mint amilyet a munka kezdetén tapasztaltak, vagyis az oltárt korábban teljesen átfestették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában